Mai mulţi scriitori, profesori şi filosofi semnează un articol în cotidianul elveţian Le Temps pentru a-i aduce un omagiu autorului „Versetelor satanice”, Salman Rushdie, pe care îl consideră „Voltaire al timpurilor moderne”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La trei zile de la atacul contra lui Salman Rushdie, declaraţiile de susţinere pentru scriitor continuă. După Bernard-Henri Lévy, Isabelle Adjani sau Mylène Farmer, 32 de scriitori, autori, filosofi salută în cotidianul elveţian Le Temps cariera şi acţiunea celebrului scriitor britanic, victimă, vineri, al unui atac cu cuţit. 

Pentru filosoful francez Bernard-Henri Lévy, scriitorul britanic ar trebui să primească Nobelul pentru Literatură, potrivit unui text publicat în Journal du dimanche (JDD). „Nu-mi pot imagina niciun alt scriitor să aibă îndrăzneala, astăzi, să-l merite mai mult decât el. Campania începe acum”, a scris Bernard-Henri Lévy. „Acest scriitor, pedepsit pentru că a scris, de treizeci de ani, texte libere care îi fac pe oameni liberi, merită o reparaţie”, consideră el. 

Salman Rushdie este „unul dintre exemplele cele mai eminente, stimate şi curajoase ale luptei contra oricărei forme de totalitarism, dogmatism sau fundamentalism, fie politice, ideologice sau teologice”, scriu Daniel Salvatore Schiffer, Edgar Morin şi Eric-Emmanuel Schmitt, care semnează, între alţii, această opinie.  

„Către Salman Rushdie, acest Voltaire al vremurilor moderne, demn moştenitor al ilustrului Secol al Iluminismului, intelectual de înaltă calitate şi nobilă ţinută, se îndreaptă gândurile noastre cele mai calde, prietenoase şi frăţeşti”, notează autorii acestui text, printre care se află şi Luc Ferry, Alexandre Jardin, Eric Naulleau.

„Ipotetica sa crimă, în ochii acestor fanatici religioşi de altă epocă? Să fi fost vinovat, în acelaşi timp, de „blasfemie” şi „apostazie”, critică semnatarii, care laudă romanul „Versetele satanice”. 

Pentru această carte, Salman Rushdie a fost vizat din 1989 de o fatwa în Iran. În prezent, internat cu răni grave, scriitorul este „pe cale de recuperare”, a asigurat duminică agentul său presei americane.

Familia lui Salman Rushdie s-a declarat duminică „extrem de uşurată” că scriitorul britanic nu mai este conectat la aparate şi a asigurat că simţul umorului său a rămas „intact”, în ciuda gravităţii rănilor sale.

„Aşadar, suntem fermi şi hotărâţi alături de acest simbol universal al libertăţii, care este, într-adevăr, Salman Rushdie!” încheie semnatarii articolului de susţinere. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.