Celebrul ilustrator Jean-Jacques Sempé, co-creator al lui Petit Nicolas, a murit la vârsta de 89 de ani, a anunţat joi soţia sa, citată de presa franceză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Născut în 1932, a fost un martor privilegiat al secolului al XX-lea, ale cărui evoluţii şi defecte le-a schiţat cu o privire adesea zgârietoare.

„Caricaturistul Jean-Jacques Sempé s-a stins din viaţă liniştit (joi) seara, 11 august (2022), în cel de-al 89-lea an, în locuinţa sa de vacanţă, înconjurat de soţie şi prieteni apropiaţi”, a declarat Marc Lecarpentier, biograful şi prietenul său, pentru AFP.

Devenit din întâmplare desenator, acest copil din Gironde, născut într-un mediu sărac, a visat la o carieră în muzică, înainte de a fi pasionat de desen în adolescenţă. „A fost mai uşor să găseşti un creion şi hârtie decât un pian…”, va spune el în Le Monde în 2018. La 14 ani, părăsind şcoala, şi-a făcut drum în mijlocul lumii caricaturiştilor de presă.

Desenatorul a publicat circa 50 de albume de-a lungul carierei, „Saint Tropez”, „Tout se complique” şi „Petit Nicolas”, vândut în circa 15 milioane de exemplare.

Sempé a colaborat cu mai multe reviste de prestigiu precum Paris Match, Le Nouvel Observateur şi The New Yorker, pentru care a semnat o sută de desene din 1978, un record pentru un artist contemporan.

„The New Yorker a fost un vis de neimaginat, precum intrarea în Orchestra Duke Ellington”, mărturisea el în Le Monde.

Considerat unul dintre cei mai mari ilustratori, Sempé a continuat să deseneze până în ultima clipă. Considerat de generaţiile tinere de ilustratori drept model, a fost adorat în mod deosebit de Catherine Meurisse şi Joann Sfar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.