Bombardamente au continuat în noaptea de miercuri spre joi pe linia frontului, în Ucraina, inclusiv în apropiere de Centrala Nucleară Zaporijjea, care se află pe ordinea de zi a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Nikopol, în sud-estul Ucrainei, situat la 100 de kilometri de centrala Zaporijjea, care se află pe celălalt mal al fluviului Nipru, guvernatorul Valentin Reznicenko a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter trei morţi şi nouă răniţi în bombardamente ruse nocturne cu lansatoare multiple de rachetă de tip Grad.

În Donbas (est), şeful administraţiei militare a regiunii Doneţk Pavlo Kirilenko a anunţat joi într-o postare pe Telegram că 11 civili au fost ucişi în ultimele 24 de ore - şase la Bahmut, tre la Soledar, unul la Krasnohorivka şi unul la Avdiïvka.

Forţe ruse, care bombardează intensiv şi neîncetat oraşul Soledar, încearcă să respingă armata ucraineană din localitate cu scopul de a înainta către oraşul vecin, mai mare, Bahmut.

Înaintarea rusă este lentă şi reală, iar războiul s-a transformat într-un duel de artilerie între două armate baricadate în câteva localităţi.

În Letonia, Parlamentul a adoptat miercuri o ”declaraţie” în care cataloghează Rusia drept ”stat care susţine terorismul” şi în care denunţă ”violenţe ruseşti împotriva civililor ucraineni” drept un ”genocid ţintit”.

Reuniunea convocată joi la ONU, la cererea Rusiei, urma să examineze situaţia securităţii instalaţiei nucleare Zaporijjea, cea mai mare din Europa, care îngrijorează comunitatea internaţională.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de faptul că au bombardat centrala săptămâna trecută, însă fără să fie posibil ca aceste acuzaţii să fie verificate la surse independente.

Bombardamente sângeroase au avut loc în apropiere de centrală în noaptea de marţi spre miercuri, acuză autorităţile ucrainene, care au anunţat că 13 persoane au fost ucise în regiune Dnepropetrovsk şi una în regiunea Zaporijjea.

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a anunţat într-un comunicat că directorul general Rafael Grossi urmează să informeze Consiliul de Securitate al ONU ”despre situaţia în domeniul siguranţei şi securităţii nucleare” la centrală şi cu privire la ”eforturi în vederea convenirii unei misiuni de experţi AIEA în instalaţie cât mai rapid posibil”.

AIEA a precizat că raportul său urmează să detalieze modul în care bombardamente ale instalaţiei, săptămâna trecută, ”au încălcat practic cei şapte piloni indispensabili siguranţei şi securităţii nucleare”, pe care Rafael Grossi i-a prezentat la începutul războiului.

Grupul Celor Şapte (G7) cele mai industrializate ţări din lume a cerut miercuri ”Rusiei să predea imediat proprietarului său suveran legitim, Ucraina, controlul total al centralei” Zaporijjea.

”Controlul continuu al centralei al Rusiei este cel care pune regiunea în pericol”, a subliniat G7.

Operatorul ucrainean Energoatom a acuzat marţi seara forţe ruse de faptul că pregătesc racordarea centralei Zaporijjea la Crimeea anexată în 2014, şi că o avariază cu bună-ştiinţă efectuând această reorientare a producţiei electrice.

Pe plan financiar, Ucraina a obţinut de la creditorii săi internaţionali un moratoriu pe o perioadă de doi ani a datoriei externe ucrainene, evaluată la 20 de miliarde de dolari, a anunţat premierul ucrainean Denis Şmîgal.

”Asta permite Ucrainei să menţină stabilitatea macro-financiară şi să consolideze viabilitatea economică”, a salutat miercuri seara, într-un mesaj postat pe Twitter, Şmîgal.

Economnia ucraineană s-a prăbuşit după invazia rusă, la 24 februarie, iar PIB-ul ucrainean s-ar putea contracta cu 45% anul acesta, potrivit ultmelor estimări ale Băncii Mondiale (BM).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.