O primă navă care transportă cereale exportate de către Ucraina a acostat la destinaţia finală, în Turcia, anunţă Kievul, cargoul Polarnet, care a plecat vineri din portul ucrainean Ciornomorsk, cu 12.000 de tone de porumb la bord, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nava a ajuns la destinţaie luni, conform programului, după ce a fost inspectată de Centrul de Coordonare Comună (CCC), înfiinţat la Istanbul în baza Acordului internţaional din oraş, semnat în iulie, anunţă Ministerul ucrainean al Infrastructurii.

”Această primă experienţă reuşită (...) ne permite să fim optimişti în privinţa perspectivelor viitoare”, a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii Olensandr Kubrakov, citat într-un comunicat, care a mulţumit echipajului pentru că a fost unul dintre primele care au testat acest mecanism.

Cargoul Razoni, prima navă care a plecat din portul Odesa, la 1 august, cu 26.500 de tone de porumb la bord, care ar fi acostat duminică la Tripoli, în Liban, nu a ajuns încă la destinaţie.

Ambasada Ucrainei în Liban a anunţat că ”cumpărătorul final din Liban a refuzat să accepte încărcătura, din cauza întârzierii condiţiilor de livrare (cinci luni de zile)”.

”Expeditorul se află, aşadar, în căutarea altui destinatar. Acesta se poate afla în Liban sau în altă ţară”, a anunţat pe Twitter Ambasada Ucrainei.

Tot mai multe cargouri pleacă zilnic din Ucraina.

Vineri, trei nave încărcate cu porumb, care se îndreaptă către Irlanda, Anglia şi Turcia, au plecat din Ucraina în convoi, potrivit Ministerului turc al Apărării.

Duminică, alte patru nave cargou le-au urmat, au anunţat autorităţile, precizând că acestea transportă aproximativ 170.000 de tone de mărfuri ”legate de agricultură”.

Invers, un prim vapor a reuşit să acosteze în portul ucrainean Ciornomorsk (sud), la Marea Neagră, pentru a încărca cereale.

Aceasta este o premieră de la invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, au anunţat autorităţile ucrainene.

La 22 iulie, Rusia şi Ucraina au semnat acorduri separate - validare de Turcia şi ONU - care permit exportul cerealelor ucrainene şi produselor agricole ruseşti, în pofida sancţiunilor impuse de Occident, cu scopul de a atenua o criză alimentară.

În schimnul unei treceri securizate către apele internţaionale, navele care intră în porturile ucrainene este necesar să fie inspectate într-un port turc de către experţi ruşi, ucraineni,l turci şi ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.