Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) precizează, în contextul apariţiei unor materiale de presa privind centrala nuclearoelectrica Zaporojia, că sistemul de monitorizare a radioactivitatii mediului de pe teritoriul Ucrainei functioneaza normal şi nu indica depasiri peste valorile normale. Totodată, CNCAN menţionează că măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte în permanenţă evoluţia situaţiei din punct vedere al monitorizării radiologice, arată comunicatul instituţiei.

Conform sursei citate, în România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei.

Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc pentru loviturile asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, care au avut loc la sfârşitul acestei săptămâni. Kievul a anunţat că bombardamentele ruseşti de sâmbătă au avariat trei senzori de radiaţii şi au rănit un muncitor de la centrala din Zaporojie.

Rusia a acuzat forţe ucrainene, luna trecută, de un atac cu dronă în incinta instalaţiei nucleare.

De asemenea, Kremlinul a acuzat luni forţe ucrainene de faptul că sunt responsabile de bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina şi din Europa şi avertizează cu privire la „consecinţe catastrofale” în Europa, relatează AFP.

Bombardarea instalaţiei Centralei nucleare Zaporijjea „de către forţe armate ucrainene” „poate fi extrem de periculoasă” şi ”ar putea avea consecinţe catastrofale într-o zonă vastă, inclusiv pe teritoriul european”, subliniază în faţa presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat luni că ”orice atac asupra centralelor nucleare este un lucru sinucigaş”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.