Cuba a primit ajutor din partea mai multor ţări pentru a face faţă unui incendiu masiv la un depozit de petrol lovit de fulger, care a declanşat explozii şi în care cel puţin o persoană a murit, 121 de persoane au fost rănite şi 17 sunt încă date dispărute, conform AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

1.900 de persoane au fost evacuate din zona situată la periferia Mantanzas, oraş de 140.000 de locuitori la 100 de kilometri est de Havana, de unde s-au văzut nori negri de fum.

Cinci răniţi sunt în stare critică, trei în strare foarte gravă şi 28 serios afectaţi, potrivit unui bilanţ anunţat pe Twitter de preşedinţie. Printre răniţi se află şi ministrul Energiei, Livan Arronte.

Cei 17 dispăruţi sunt pompieri „care se aflau în zona cea mai apropiată de incendiu” când a avut loc o explozie. 

Incendiul a izbucnit vineri seara când un fulger a lovit unul dintre rezervoarele de la depozitul de petrol. Dimineaţa devreme, focul s-a extins apoi la un al doilea rezervor.

Din cauza incendiului greu de controlat, care „ar putea dura”, potrivit preşedintelui cubanez Miguel Diaz-Canel, Cuba „a solicitat ajutorul şi sfatul ţărilor prietene cu experienţă în sectorul petrolier”.

Răspunsurile au fost rapide, iar preşedintele cubanez şi-a exprimat pe Twitter „profunda recunoştinţă guvernelor din Mexic, Venezuela, Rusia, Nicaragua, Argentina şi Chile, care au oferit prompt asistenţă materială în faţa acestei situaţii complexe”.

„Suntem, de asemenea, recunoscători pentru asistenţa tehnică din partea Statelor Unite”, a adăugat el. Viceministrul de Externe Carlos Fernandez de Cossio a declarat că propunerea SUA „este deja în mâinile specialiştilor pentru o coordonare adecvată”.

Acest incendiu vine în momentul în care insula se confruntă cu probleme la cele opt centrale termoelectrice care alimentează cererea crescută de energie electrică din cauza căldurii.

Autorităţile trebuie să efectueze întreruperi de curent până la 12 ore pe zi în anumite regiuni ale ţării, declanşând furia locuitorilor exasperaţi care au organizat în jur de douăzeci de manifestaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.