Premierul Nicolae Ciucă a precizat că, la vizita de sâmbătă în judeţul Vrancea, a văzut culturile afectate de secetă, iar Ministerul Agriculturii şi Comitetul interministerial înfiinţat în vederea combaterii efectelor secetei pedologice, vor propune măsuri în acest sens, pe baza datelor şi analizelor la faţa locului prin care si fie identificate toate suprafeţele afectate. Până acum, ministrul Agriculturii a anunţat că aproximativ 2.000 de hectare sunt afectate de secetă. Întrebat dacă va fi sau nu declarată stare de calamitate în judeţul Vrancea, prim-ministrul a spus că aşteaptă propunerea de la Ministerul Agriculturii, în directă coordonare cu autorităţile locale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am desfăşurat şi activitatea la sediul CJ Vrancea, unde ne-am întâlnit atât cu preşedintele CJ Vrancea, cât şi cu prefectul judeţului Vrancea. Ulterior ne-am văzut cu o parte din primarii comunelor din judeţul Vrancea, reuşind să avem un dialog aplicat pe demersul Guvernului şi autorităţilor locale. Am luat act de problemele pe care le creează seceta pedologică. Am văzut, de altfel, pe traseu către Focşani cum arată culturile. La nivelul Guvernului am dat dispoziţie să se înfiinţeze acel Comitet interministerial. Funcţionează la şedinţa de Guvern de săptămâna aceasta. Ministrul Agriculturii a prezentat o suprafaţă de aproximativ 2.000 de hectare care până acum sunt afectate şi activitatea este în derulare permanentă, urmând ca pe baza datelor şi analizelor la faţa locului să putem să identificăm toate suprafeţele afectate şi să luăm măsurile pe care Ministerul Agriculturii le va propune”, a declarat Nicolae Ciucă, sâmbătă la sediul Consiliului Judeţean Vrancea.

Chestionat dacă e luată în considerare posibilitate unei stări de calamitate pentru judeţul Vrancea, din cauza secetei, şeful Executivului a răspuns: „Aştept propunerea de la Ministerul Agriculturii, în directă coordonare cu autorităţile locale”.

El a mai spus că a avut discuţii cu reprezentanţii autorităţilor locale din judeţ despre derularea proiectelor prin fonduri europene.

„Am discutat problemele care ţin de finanţările pe derularea proiectelor pe fonduri europene. Am discutat cu autorităţile locale şi am făcut menţiunea nevoii de tot ceea ce poate să însemne înscrierea şi derularea programelor din fonduri europene. Există acum o atenţie sporită, practic creşterea atragerii de fonduri europene în prima jumătate a anului e cât se poate de concludentă în acest sens. E nevoie de o colaborare mai strânsă şi mai aplicată între MIPE şi celelalte ministere care derulează programe prin fonduri europene în sprijinul autorităţilor locale”, a mai explicat premierul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.