Fostul primar general Gabriela Firea a lansat săptămâna aceasta ideea unei candidaturi comune PSD-PNL pentru Primăria Capitalei la alegerile din 2024. De ce acum? În primul rând, Gabriela Firea caută să-şi securizeze poziţia în interiorul PSD. Chiar dacă schimbă amabilităţi la fiecare ieşire publică, Firea şi Ciolacu fac parte din tabere diferite. Iar apropierea anului 2024, decisiv şi pentru unul, şi pentru altul, ascute şi mai mult cuţitele. Aşadar, Gabriela Firea se poziţionează deja candidat PSD pentru Primăria Capitalei, forţându-l pe Marcel Ciolacu să accepte decizia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un test important în relaţia Ciolacu-Firea va fi desemnarea candidatului la alegerile parţiale pentru Sectorul 5, post vacant după arestarea lui Piedone. Surse din conducerea PSD susţin că Firea, în calitate de preşedinte al PSD Bucureşti, ar vrea să aibă cuvântul decisiv în alegerea candidatului, în timp ce Marcel Ciolacu l-ar prefera, peste capul Gabrielei Firea, pe Alexandru Petrescu, fost ministru în guvernele Grindeanu şi Dăncilă. Dacă Ciolacu va impune candidatul pentru Sectorul 5, e un prim semnal de panică pentru Firea: în 2024, PSD ar putea avea un candidat proaspăt pentru Primăria Capitalei.

Pe de altă parte, Ciolacu nu are niciun interes să intre într-un conflict deschis cu Firea. Ba dimpotrivă. Alegerile locale vor avea loc la final de septembrie. Aşadar, chiar dacă va câştiga al doilea mandat în fruntea Bucureştiului, Firea nu poate ridica pretenţii pentru prezidenţiale. Campania electorală pentru Cotroceni începe în luna octombrie, când PSD va avea deja prezidenţiabilul desemnat. Deci Marcel Ciolacu se poate concentra pe funcţia de prim-ministru (după rotativă) şi pe candidatura la prezidenţiale, în timp ce Gabriela Firea va avea ca obiectiv Bucureştiul. Însă există o miză mult mai importantă. Alegerile prezidenţiale din 2024 vor însemna pentru Marcel Ciolacu finalul unui ciclu politic de cinci ani în fruntea PSD. Prin urmare, pentru a rămâne la putere, Ciolacu are două variante: fie câştigă alegerile prezidenţiale, fie obţine funcţia de prim-ministru. Ratarea acestor obiective înseamnă finalul domniei în PSD. Cine va revendica şefia partidului? Evident, primarul general Gabriela Firea. Aşadar, miza pentru Gabriela Firea nu e doar Bucureştiul în sine, ci mai ales puterea în partid. Pe scurt: Firea îşi doreşte să câştige Capitala, apoi să stea la pândă pentru preşedinţia PSD. Dacă primeşte şi susţinerea PNL, Firea are garantat al doilea mandat de primar, plus o majoritate lejeră în Consiliul General.  Dar ce şanse sunt ca PSD şi PNL să meargă pe o listă comună la Bucureşti?

Capitala nu poate fi o excepţie. PSD şi PNL ori merg pe liste comune la alegerile locale în toată ţara, ori merg peste tot separat. Iar dacă merg împreună la locale, de ce s-ar despărţi la parlamentare şi prezidenţiale? La locale vor poza în parteneri responsabili, iar la prezidenţiale se vor ataca? E imposibil. În urmă cu 10 ani, PSD şi PNL au candidat pe liste comune la locale şi parlamentare, sub umbrela USL, însă contextul politic era total diferit. Şi unii, şi alţii aveau un mare adversar comun: Traian Băsescu. Acum, PSD este cotat între 35-37%, în timp ce PNL abia depăşeşte 20%. De ce ar tracta PSD o armată liberală în derivă? În cel mai bun scenariu, PSD ar putea obţine la parlamentare, după redistribuire, peste 40%. Astfel, ar putea guverna doar cu UDMR şi cu minorităţile naţionale. În cel mai rău scenariu, PSD va obţine peste 30% şi va avea nevoie de PNL pentru a forma o majoritate parlamentară. Însă tot PSD va impune premierul şi va revendica ministerele cu greutate. Aşadar, scopul social-democraţilor este să candideze separat la alegerile europarlamentare, locale şi parlamentare. Marea problemă e scrutinul prezidenţial, unde PSD se califică automat în turul doi, dar pierde de fiecare dată. Totuşi, în 2024, PSD ar putea rupe tradiţia nefastă din ultimii 20 de ani, cu condiţia să nu genereze alt val de ură.

Teoretic, PNL nu ar avea argumente logice să o susţină pe Gabriela Firea la Capitală. Voturile primite de liberali în Bucureşti s-au datorat tocmai campaniei anti-Firea din perioada 2016-2020. Însuşi primarul actual al Capitalei, Nicuşor Dan, a fost o variantă de compromis a dreptei pentru a bloca realegerea Gabrielei Firea. Practic, liberalii ar distruge în Bucureşti tot ce au construit în ultimii ani. Tandemul PNL-USR a reuşit să o învingă pe Firea şi să câştige sectoarele 1, 2 şi 6. Plus majoritatea din Consiliul General.

Pe de altă parte, PNL a pierdut din capitalul electoral obţinut în 2020. O parte din votanţii liberalii sunt dezamăgiţi de înlocuirea USR cu PSD la guvernare. Sunt oameni care fie vor vota cu USR sau cu REPER la următoarele alegeri, fie vor sta acasă. O altă părticică liberală a plecat cu Ludovic Orban  în Forţa Dreptei. Aşadar, bazinul PNL s-a redus considerabil în Bucureşti. Şi PNL nici nu are un candidat care o poate învinge pe Firea într-o competiţie directă. Singura variantă internă e primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, printre puţinii liberali anti-PSD. Însă Ciucu nu poate câştiga fără susţinerea USR. Şi ce interes ar avea USR să sprijine un candidat PNL, după ce Iohannis i-a dat afară de la guvernare? Niciunul. Pragmatic vorbind, susţinând-o pe Gabriela Firea, liberalii ar avea acces în continuare la funcţii şi resurse, mai ales că în toate sectoarele, cu excepţia celui condus de Ciprian Ciucu, consilierii PSD şi PNL votează de multe ori cot la cot.

Totuşi, ar mai fi un impediment: mesajul pe care PNL îl transmite electoratului de dreapta din întreaga ţară. Să te aliezi nu doar cu PSD, ci cu marele duşman din urmă cu patru ani, pe care îl acuzai că a împânzit Primăria Capitalei cu pile şi rude, că toacă miliarde pe măsuri populiste, înseamnă să le insulţi inteligenţa propriilor alegători. Pe scurt, dintr-o candidatură comună a Gabrielei Firea, cel mai mult ar avea de câştigat PSD, care şi-ar lua Bucureştiul înapoi, apoi USR, care ar face o campanie radicală împotriva partidelor tradiţionale, iar PNL se va alege cu câteva funcţii, însă, pe termen lung, într-o astfel de variantă, partidul ar risca să se îndrepte, pas cu pas, spre irelevanţă în Bucureşti.

 

Cât despre Nicuşor Dan, numai printr-o minune ar putea obţine al doilea mandat. PNL, după mazilirea lui Orban, nu mai are niciun interes să-l susţină pe Nicuşor Dan. Liberalii fie vor merge fie cu un candidat propriu, fie vor paria pe Firea. USR are nevoie de un candidat intern, o locomotivă care să mobilizeze electoratul pentru parlamentare şi prezidenţiale – marile mize ale USR. Nicuşor Dan este în acest moment un primar fără un partid puternic în spate, cu o majoritate fragilă în Consiliul General şi fără niciun ajutor din partea Guvernului. Şi-ar putea reînnoi mandatul numai în situaţia în care guvernarea PSD-PNL se destramă, iar liberalii vor fi constrânşi să formeze un nou pol de dreapta. Însă Nicuşor Dan trebuie să mai bifeze o condiţie: să devanseze în sondaje potenţiali candidaţi de la PNL sau USR – Ciprian Ciucu, Vlad Voiculescu, Cătălin Drulă.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.