Cozi uriaşe s-au format în afara magazinelor H&M din centrele comerciale din Moscova săptămâna aceasta, când retailerul suedez de îmbrăcăminte şi-a redeschis uşile pentru a vinde stocul înainte de a se retrage definitiv din Rusia, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alături de o serie de alte mărci occidentale, inclusiv Ikea, Nike şi proprietarul companiei Zara, Inditex, H&M şi-a sistat activităţile în Rusia în urma invaziei Moscovei în Ucraina din 24 februarie, dar şi-a deschis porţile pentru ultima dată săptămâna aceasta pentru a vinde articolele rămase.

Ieşirea de pe piaţa rusă, a şasea piaţă ca mărime la nivel mondial, costă compania 2 miliarde de coroane suedeze (aproximativ 170 de milioane de lire sterline) şi afectează 6.000 de angajaţi.

Cozi lungi s-au format în faţa magazinelor H&M din centrul comercial Aviapark din Moscova, potrivit imaginilor postate pe Telegram de către postul de ştiri Baza, precum şi la mallul Metropolis.

”Ei bine, se închide, de aceea stăm aici. O să cumpăr orice găsesc”, a declarat un cumpărător.

”Din păcate, motivul pentru care se întâmplă toate acestea este îngrozitor. Orice altceva este lipsit de sens, cum ar fi modul în care ne vom descurca (n.r. fără H&M)”, a afirmat un alt client.

În timp ce compania suedeză de mobilă Ikea a optat să organizeze o vânzare doar online începând cu 5 iulie, H&M a decis să îşi redeschidă temporar magazinele. Al doilea cel mai mare retailer de modă din lume după compania spaniolă Inditex, închiriază 170 de magazine în Rusia şi le-a operat direct.

H&M a confirmat că au existat cozi la magazinele din centrele comerciale şi a precizat că majoritatea punctelor sale de vânzare din Rusia se vor redeschide în lunile august sau septembrie. Retailerul planifică să le ţină deschise ”pentru o perioadă limitată de timp, până când majoritatea stocului rămas va fi vândut”.

H&M, care s-a deschis în Rusia în 2009 şi deţine mărci de îmbrăcăminte, inclusiv Monki, Weekday şi Cos, şi-a întrerupt activitatea în Rusia la începutul lunii martie, drept urmare a sancţiunilor occidentale impuse Moscovei. La mijlocul lunii iulie, compania a decis să părăsească definitiv ţara, pe măsură ce războiul continuă şi luptele s-a mutat în estul Ucrainei.

”După o analiză atentă, considerăm că este imposibil, având în vedere situaţia actuală, să ne continuăm afacerile în Rusia”, a declarat luna trecută directorul executiv al H&M, Helena Helmersson.

”Suntem profund întristaţi de impactul pe care îl va avea acest lucru asupra colegilor noştri”, referindu-ne la cei 6.000 de angajaţi ai retailerului din Rusia.

Retailerul american de îmbrăcăminte, TJX, şi cel mai mare retailer de modă polonez, LPP, au decis s îşi vândă afacerile în Rusia, iar cel mai mare rival al H&M, Inditex, încă nu a decis dacă se retrage definitiv.

Directorul executiv al Inditex, Oscar Garcia Maceiras, le-a transmis acţionarilor luna trecută că va continua să monitorizeze situaţia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.