Prima sondă a Coreei de Sud care va fi plasată pe orbita Lunii, Danuri, a părăsit Cape Canaveral din Florida joi seara, pentru o misiune de un an. Misiunea reprezintă un pas-cheie pentru ambiţiile programului spaţial al Seulului, care intenţionează să trimită o navă spaţială pe Lună până în 2030, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sonda Danuri - cuvânt comupus din ”Dal”, care înseamnă Lună, şi ”Nuri”, care înseamnă bucurie – a decolat vineri, la ora 00.08 GMT (ora României 03.08), la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9, a anunţat Ministerul sud-coreean al Ştiinţei. Nava spaţială urmează să ajungă pe orbita Lunii în decembrie.

SpaceX, compania spaţială a miliardarului Elon Musk, a confirmat lansarea cu succes a lui Danuri, al cărei nume oficial este KPLO (Korea Pathfinder Lunar Orbiter).

”Danuri este doar începutul. Dacă suntem şi mai hotărâţi şi angajaţi în dezvoltarea tehnologiilor pentru călătoriile în spaţiu, vom putea ajunge pe Marte, asteroizi etc. în viitorul apropiat”, a declarat Lee Sang-ryool, preşedintele Institutului coreean de cercetare aerospaţială (KARI), într-un videoclip publicat înainte de lansare.

El a salutat ”etapa foarte importantă în istoria explorării spaţiale coreene”.

În timpul misiunii sale, Danuri va folosi şase instrumente diferite, inclusiv o cameră ultra-sensibilă furnizată de agenţia spaţială americană (NASA), care va fi utilizată în special pentru a studia suprafaţa solului, cu scopul de a identifica locurile de aterizare pentru viitoarele misiuni.

De asemenea, Danuri trebuie să testeze, într-o premieră mondială, conform guvernului sud-coreean, un nou sistem de comunicaţii spaţiale în reţea rezistent la perturbaţii.

Mai mult decât atât, sonda va încerca să creeze un mediu de internet wireless menit să conecteze sateliţi sau motoare de explorare. Această conexiune wireless în spaţiu va fi testată prin transmiterea în flux a melodiei ”Dynamite” a trupei K-pop BTS.

Un alt instrument, ShadowCam, va înregistra imagini ale regiunilor Lunii care sunt permanent în umbră. Oamenii de ştiinţă speră să găsească surse ascunse de apă şi gheaţă în aceste regiuni întunecate şi reci din apropierea polilor.

”Dacă această misiune va reuşi, Coreea de Sud va deveni a şaptea ţară din lume care a lansat o sondă fără pilot pe Lună”, a declarat un oficial KARI pentru AFP.

”Acesta este un moment esenţial pentru programul de dezvoltare spaţială al Coreei de Sud şi sperăm să contribuim în continuare la înţelegerea lumii a Lunii cu ceea ce va descoperi Danuri”, a adăugat el.

Potrivit oamenilor de ştiinţă sud-coreeni, Danuri - care a fost construit în şapte ani - va deschide calea pentru obiective mai ambiţioase. Coreea de Sud intenţionează să aterizeze o navă spaţială pe Lună până în 2030.

Coreea de Sud este a 12-a cea mai mare economie din lume şi una dintre cele mai avansate ţări din punct de vedere tehnologic, dar până acum a rămas în urmă în cucerirea spaţiului, în timp ce în alte părţi ale Asiei, China, Japonia şi India au dezvoltat programe spaţiale avansate.

Seulul a organizat cu succes în luna iunie decolarea primei rachete proiectată la nivel naţional, Nuri, care a plasat mai mulţi sateliţi pe orbită, după un eşec în octombrie. Astfel, Coreea de Sud a devenit a şaptea ţară din lume care a lansat cu succes o sarcină utilă de o tonă pe propriile rachete.

Coreea de Nord îşi revendică locul în clubul ţărilor care au capacitatea de a lansa sateliţi. Phenianul susţine că a plasat pe orbită un satelit de 300 de kilograme în 2012 folosind o rachetă, deşi Seulul şi Washingtonul consideră că ar fi fost vorba despre o rachetă balistică deghizată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.