Taiwanul a acuzat China că ”imită Coreea de Nord” prin lansarea rachetelor în apele din jurul insulei, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

China a lansat unsprezece rachete balistice în apele din jurul coastelor nord-estice şi sud-vestice ale Taiwanului, potrivit oficialilor taiwanezi.

Rachetele au fost lansate la doar cîţiva kilometri de coastă, în urma vizitei preşedintei Camerei SUA, Nancy Pelosi, în Taipei, miercuri.

Ministerul de Externe din Taiwan a acuzat Beijingul că ”urmează exemplul Coreei de Nord în lansarea intenţionată a rachetelor în apele din apropierea altor ţări”.

Coreea de Nord - un aliat puternic al Chinei - a fost acuzată că a provocat tensiuni în regiune prin lansările repetate de rachete în ultimele luni.

China percepe Taiwanul ca pe o provincie separatistă care va fi în cele din urmă adusă sub controlul său - prin forţă, dacă este necesar.

SUA, la rândul lor, nu recunosc oficial Taiwanul. Cu toate acestea, Washingtonul menţine o relaţie apropiată cu insula, inclusiv prin vânzarea de armament.

Prin urmare, vizita lui Pelosi a alimentat tensiunile, iar China a acuzat SUA că se comportă ”iresponsabil”

Drept urmare, Beijingul a organizat exerciţii militare fără precedent, joi, şi a lansat rachete balistice şi exerciţii militare chiar în largul coastei taiwaneze.

Ca răspuns, Ministerul taiwanez al Apărării a anunţat că şi-a activat sistemele de apărare şi că monitorizează situaţia.

China a lansat, de asemenea, exerciţii cu tir real, care se vor încheia duminică.

Lansările de rachete şi exerciţiile Chinei se desfăşoară în unele dintre cele mai aglomerate căi navigabile din lume, provocând perturbări ale căilor de transport maritim şi zborurilor către şi dinspre Taiwan.

Navele au fost forţate să îşi schimbe traseul, iar întreruperile de câteva zile sunt estimate să aibă un impact asupra lanţurilor de aprovizionare cu întârzieri ale transportului la nivel mondial.

Peste 50 de zboruri internaţionale de la Aeroportul Internaţional Taoyuan din Taiwan au fost anulate.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.