Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deschis calea legalizării parteneriatului civil între persoanele de acelaşi sex în Ucraina, ca răspuns la o petiţie prin care se cere ca mariajul între persoanele de acelaşi sex să fie legalizat, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenski a explicat că, în timp ce ţara este în stare în război, ar fi imposibil să se legalizeze căsătoriile între persoane de acelaşi sex, deoarece ar încălca Constituţia.

”Codul familiei al Ucrainei defineşte familia ca fiind unitatea primară şi principală a societăţii. O familie este formată din persoane care locuiesc împreună, sunt legate prin viaţa comună, au drepturi şi obligaţii reciproce. Potrivit Constituţiei Ucrainei, căsătoria se bazează pe consimţământul liber al unei femei şi al unui bărbat (articolul 51)”, a spus Zelenski, potrivit site-ului preşedinţiei ucrainene.

”Constituţia Ucrainei nu poate fi schimbată în timpul unei legi marţiale sau al stării de urgenţă (articolul 157 din Constituţia Ucrainei)”, a mai argumentat el.

În pofida obstacolelor, liderul ucrainean a spus că va lucra cu miniştrii săi pentru a ”asigura drepturile şi libertăţile” tuturor ucrainenilor.

”În acelaşi timp, Guvernul a elaborat soluţii privind legalizarea parteneriatului civil înregistrat în Ucraina, în vederea stabilirii şi asigurării drepturilor şi libertăţilor omului”, a subliniat el.

Zelenski a adăugat că în lumea modernă, ”nivelul societăţii democratice se măsoară, printre altele, prin politica de stat care vizează asigurarea drepturilor egale pentru toţi cetăţenii”, iar  fiecare cetăţean, fiind ”o parte inseparabilă a societăţii civile, este îndreptăţit să beneficieze de toate drepturile şi libertăţile consacrate în Constituţia Ucrainei”.

Preşedintele a menţionat că ”toţi oamenii sunt liberi şi egali în demnitatea şi drepturile lor”.

De asemenea, Zelenski a mulţumit celor peste 28.000 de semnatari ai petiţiei, pentru ”poziţia lor civică activă”.

Conform legii ucrainene, preşedintele trebuie să examineze petiţiile care obţin peste 25.000 de semnături.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.