Artista de origine română Irina Ionesco, cunoscută pentru fotografiile erotice cu fiica sa Eva, a murit luni, la vârsta de 91 de ani, a indicat joi pentru AFP aceasta din urmă, confirmând un articol al Libération.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Artista, născută la 3 septembrie 1930, s-a stins luni la spitalul Rothschild din Paris după ce a suferit mai multe AVC-uri, a adăugat Eva Ionesco. „Mama m-a făcut să sufăr enorm toată viaţa”, a mărturisit ea, recunoscându-i totuşi un „talent incontestabil” de fotograf. „Nu-i putem lua acest talent”, a subliniat fiica ei. 

Simbol în modă, Irina Ionesco a devenit celebră în anii 1970, în special datorită fotografiilor erotice cu fiica sa Eva, fotografiată între 4 şi 11 ani. 

Într-un film intitulat „My Little Princess”, prezentat la Festivalul de la Cannes în 2011, Eva a revenit asupra acestei perioade. Actriţa Isabelle Huppert a jucat în film rolul mamei ei.

La finalul unui proces intentat la momentul lansării filmului, Eva Ionesco obţinuse interzicerea oricărei noi comercializări a fotografiilor sale, calificate apoi de magistraţi drept cele ale „un copil foarte mic sau o orice fetiţă, sexualizată într-un mod nesănătos şi degradant pentru ea”.

Eva Ionesco nu şi-a văzut mama de 15 ani, dar a ajuns să-şi „depăşească frica” datorită fiului ei care a încurajat-o să meargă să-i vorbească înainte de moarte. „Nu poţi ierta pe cineva care te-a rănit atât de mult. Iertarea este dificilă. Dar putem vorbi cu oamenii. Am putut discuta cu ea înainte de moartea ei”, a spus ea. Irina Ionesco i-a dat nepotului ei negativele.

Născută la Paris dintr-un tată violonist şi o mamă trapezistă, fotografa a fost abandonată la vârsta de patru ani. Trimisă în România, a crescut în lumea circului alături de bunica şi unchii ei. Fotografia a venit relativ târziu. Prima sa expoziţie din 1970 a fost un succes. Vedem femei în ipostaze teatrale şi seducătoare, împodobite cu dantelă, perle, flori artificiale şi înconjurate de obiecte fetişiste. Stilul său gotic şi senzual a transformat-o într-un simbol pentru mulţi designeri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.