Guvernul spaniol a anunţat, miercuri, că va cere Parlamentului European să ia în considerare posibilitatea de a folosi limba catalană în cameră, ceea ce ar fi o premieră în ceea ce priveşte utilizarea unei limbi regionale europene, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Madridul va prezenta consiliului de administraţie al Parlamentului de la Bruxelles o propunere ”viabilă din punct de vedere tehnic şi financiar” şi va depune eforturi pentru a aduna o majoritate în rândul membrilor consiliului de administraţie pentru a sprijini schimbarea, cu scopul de a o obţine o aprobare înainte de sfârşitul anului, au precizat guvernele regionale şi centrale catalane, într-o declaraţie comună.

Spania va extinde cererea pentru a fi utilizată în Parlament pentru celelalte două limbi regionale oficiale, limba bască şi limba galiciană, în cazul în care guvernele lor regionale solicită acest lucru.

Pentru ca o limbă să fie declarată oficială, guvernul unui stat membru UE trebuie să solicite acest lucru în mod expres şi să primească aprobarea unanimă din partea Consiliului UE, a spus un purtător de cuvânt al Parlamentului.

Catalana este vorbită pe scară largă în Catalonia, împreună cu limba spaniola şi este folosită cu anumite variaţii în două regiuni din apropiere. Utilizarea sa a fost suprimată în timpul dictaturii generalului Francisco Franco, în perioada 1939-1975.

Guvernul separatist al Cataloniei se străduieşte să protejeze şi să promoveze utilizarea limbii catalane în urma mai multor bătălii juridice recente în instanţe ale cetăţenilor şi grupurilor care încearcă să limiteze utilizarea catalanei în şcolile publice.

Planul de a utiliza limba catalană în Parlamentul European a fost anunţat după discuţii cu guvernul de coaliţie de stânga spaniol, care a adoptat o abordare mai conciliantă faţă de separatişti faţă executivul anterior, care era mai conservator.

În prezent, în Parlamentul European există 24 de limbi oficiale şi orice limbă nouă ar presupune cerinţe suplimentare semnificative de traducere.

Partidele naţionaliste catalane încearcă de mult timp să includă catalana în limbile instituţiilor europene.

Ei susţin că regiunea nord-estică a Spaniei are o populaţie mai mare - peste şapte milioane de persoane - decât state membre ale UE, precum Danemarca, Croaţia şi Slovenia, ale căror limbi naţionale sunt folosite în Parlamentul blocului comunitar.

De asemenea, Spania va încerca să extindă utilizarea limbii catalane în camera Senatului naţional, a declarat ministrul preşedinţiei spaniole, Felix Bolanos, într-o conferinţă de presă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.