Comunitatea Declic a protestat, marţi, 26 iulie, cu tobe la Ministerul Muncii pentru a-i cere ministrului Budăi majorarea salariului minim în acord cu valoarea coşului de consum pentru un trai decent. Protestul a fost generat de planul Guvernului de a continua să ignore legea care prevede corelarea salariului minim pe economie cu valoarea coşului de consum pentru un trai decent, în condiţiile în care peste 1,3 milioane de români muncesc pe salariul minim pe economie şi trăiesc la limita subzistenţei, spun membrii comunităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat oficial, ”toboşarii s-au asigurat că, de această dată, protestatarii nu vor mai fi ignoraţi de minister, aşa cum s-a întâmplat cu cererile de audienţă oficiale depuse în prealabil de Comunitatea Declic”.

Protestul a fost generat de planul Guvernului de a continua să ignore legea care prevede corelarea salariului minim pe economie cu valoarea coşului de consum pentru un trai decent. Peste 1,3 milioane de români muncesc pe salariul minim pe economie şi trăiesc la limita subzistenţei, spun membrii comunităţii. 

,”Ne-am săturat de promisiunile ministrului că va creşte salariul minim de anul viitor. În cel mai optimist scenariu al ministerului, salariul minim ar putea creşte cu cel mult 12 lei pe zi! În condiţiile în care preţurile au luat-o razna, ce fel de om poţi fi ca să ieşi public şi să numeşti asta creştere?’’, a declarat Anduţa Karetsou, campaigner Declic.

Salariul minim net în România a fost stabilit la 1524 lei de la 1 ianuarie 2022, fără a lua în calcul faptul că un român avea nevoie de minimum 2.708 lei pentru un trai minim decent, conform calculelor oficiale ale coşului minim de consum.

Salariul minim valabil de la 1 ianuarie 2023 va fi negociat, în perioada următoare, în Consiliul Tripartit, de către Ministerul Muncii, sindicate şi patronate. Comunitatea Declic şi peste 61 de mii de cetăţeni cer ministrului Muncii, Marius Budăi, să aplice legea care prevede corelarea salariului minim cu valoarea coşului de consum pentru un trai decent.

,,Fapte! Astea lipsesc din activitatea Ministerului Muncii, specializat pe promisiuni deşarte, când e vorba de salariul minim. E un fapt că salariul minim nu e corelat cu coşul minim de consum. Aceleaşi fapte arată că salariul minim e insuficient. Faptele arată că pe 5 iulie, pe 7 şi pe 19 iulie am cerut şi revenit cu solicitarea de a ne întâlni cu ministrul şi de a-i arăta că 1,3 milioane de români muncesc, dar nu se pot descurca cu salariul lor. Faptele arată că şi noi, şi românii am fost ignoraţi. Ministrul a refuzat să se vadă cu noi. În schimb, şi-a pus unul dintre secretari să ne cheme la discuţii inopinate, de pe-o oră pe alta, doar ca să se mai poată lăuda cu încă o promisiune deşartă,” a completat Anduţa Karetsou, campaigner Declic. 

,,N-au decât să bată toba, ne-a transmis un secretar de stat. O să batem toba până o să priceapă…ministrul şi secretarii săi’’, a concluzionat reprezentantul Declic.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.