Ministerul Mediului anunţă, marţi, semnarea primelor contracte de finanţare din PNRR pentru managementul apei, în valoare de peste 60 milioane euro. Ministrul Tanczos Barna afirmă că, fie că e vorba de întreţinerea în bune condiţii şi monitorizare a lucrărilor hidrotehnice existente, de prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă prin echipamente performante sau de digitalizare şi automatizare, toate aceste investiţii vor asigura populaţiei un grad crescut de siguranţă şi o reducere semnificativă a riscului la inundaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Barna TÁNCZOS şi Gabriel Francisc ŞTIKA, director general al Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR) au semnat, în această dimineaţă, la sediul ministerului, primele contracte de finanţare cu ANAR,  pentru trei investiţii cuprinse în Componenta 1 - Managemenul apei  din  Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

”Cele trei contracte semnate astăzi cu AN „Apele Române”, cu o valoare totală de 60,5 milioane de euro, ne vor permite să fim şi mai operativi în lupta cu schimbările climatice, fenomene care ne afectează pe toţi şi ale căror efecte se resimt chiar şi astăzi. Fie că e vorba de întreţinerea în bune condiţii şi monitorizare a lucrărilor hidrotehnice existente, de prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă prin echipamente performante sau de digitalizare şi automatizare, toate aceste investiţii vor asigura populaţiei un grad crescut de siguranţă şi o reducere semnificativă a riscului la inundaţii. Echipele ANAR vor fi instruite şi dotate cu echipamente performante, vor putea ajunge în timp mult mai scurt în zonele afectate de fenomene periculoase şi vor putea monitoriza mult mai bine infrastructura de apărare împotriva inundaţiilor”, a subliniat ministrul Barna TÁNCZOS.

 

Primul contract  de finanţare, de 2,5 milioane de euro, vizează reconfigurarea actualului mecanism economic al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, în vederea asigurării modernizării şi întreţinerii sistemului naţional de gospodărire a apelor, precum şi a implementării corespunzătoare a Directivei-cadru privind apa şi a Directivei privind inundaţiile.

Cel de-al II-lea contract de finanţare este aferent investiţiei I4.- Adaptarea la schimbările climatice prin automatizarea şi digitalizarea echipamentelor de evacuare şi stocare a apei la acumulări existente pentru asigurarea debitului ecologic şi creşterea siguranţei alimentării cu apă a populaţiei şi reducerea riscului la inundaţii.

Această Măsură vizează lucrări de intervenţie la infrastructura existentă precum diguri, baraje şi acumulări nepermanente. Pentru aceste investiţii, în această primă etapă se finanţează:

  • Studii de fezabilitate pentru cei 510 km de diguri prevăzuţi în PNRR;
  • 30 documentaţii tehnice pentru 30 baraje hidrotehnice;
  • 20 documentaţii tehnice pentru 20 acumulări nepermanente pentru combaterea inundaţiilor.

Valoarea acestui contract, reprezentând faza de proiectare, este de 23 milioane de euro din alocarea totală de 386,5 milione de euro aferentă investiţiei  4.  

Cel de-al III-lea contract de finanţare prin PNRR, aferent I 5 constă în dotarea adecvată a administraţiilor bazinale pentru monitorizarea infrastructurii, prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă, pentru aceste dotări fiind alocată suma de 35 milioane de euro. Această investiţie propune echiparea a 11 administraţii bazinale cu trei categorii mari de dotări necesare pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă:

  • Echipamente de investigare şi monitorizare a stării infrastructurii de apărare (Unmaned aerial vehicles (UAV) dotate cu echipamente LIDAR/FLIR, MULTISPECTRU şi alţi senzori, inclusiv training, echipament pentru tomografia digurilor – geoelectrorezistiv/georadar, inclusiv training);
  • Vehicule pentru intervenţii în situaţii de urgenţă (cu utilaje pentru acces şi intervenţie în teren accidentat şi şenilate amfibii pentru acces şi transportul sacilor / digurilor mobile în zone greu accesibile);
  • Echipamente hardware şi software necesare pentru procesarea, stocarea şi analiza datelor culese de echipamentele de investigare şi monitorizare a stării infrastructurii de apărare.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.