Opt civili - inclusiv femei şi copii - au fost ucişi, iar alţi 23 au fost răniţi miercuri, în nordul Irakului, în tiruri de artilerie imputate Turciei şi care au atins un parc în regiunea Kurdistan, anunţă autorităţile locale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un bilanţ anterior anunţa cel puţin cinci morţi 20 de răniţi.

Victimele sunt, în mare parte, ”turişti arabi irakieni, majoritatea din centrul şi sudul Irakului”, care fug din calea caniculei, la răcoare, în Kurdistanul autonom muntos, declară AFP conducătorul districtului Zakho - în care se află parcul atins, în apropiere de satul Parakh - Mushir Bashir.

”Turcia a lovit în două rânduri satul azi”, acuză el.

Mushir Bashir declară televiziunilor locale că ”tiruri de artilerie turcă în regiunea turistică Parakh s-au soldat cu opt morţi şi 23 de răniţi”.

În tiruri au fost ucişi trei bărbaţi, doi copii şi trei femei, declară presei un reprezentant al autorităţilor medicale din Zakho, Amir Ali.

Iniţial, un reprezentant al Guvenului regional al Kurdistanului irakian a anunţat ”cel puţin cinci civili ucişi şi maimulţi alţii răniţi în atacuri turceşti care au atins un sector turistic în Zakho”.

O sursă din cadrul Ministerului turc al Apărării declară AFP că nu dispune de ”nicio informaţie cu privire sau care să confirme tiruri de artilerie în această zonă”.

Turcia a instalat câteva zeci de baze militare - de 25 de ani - în Kurdistanul irakian şi a lansat la jumătatea lu iaprilie o nouă operaţiune militară împotrva rebelilor din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în nordul Irakului.

Erbilul, capitala Kurdistanuluiirakian, întreţine relaţii complicate cu PKK, deoarece prezenţa acestuia în regiune îi afectează relaţiile comerciale -vtale - cu Turcia vecină.

Din cauza operaţiuniunilor militare turceşti, ambasadorul Turciei la în Irak este convocat cu regularitate la Bagdad, la sediul Ministerului irakian de Externe.

Aceste operaţiuni complică, de asemenea, relaţiile Guvernmului central irakian cu Ankara, unul dintre primii parteneri comerciali ai Irakului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.