Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană (UE) şi-au reafirmat luni voinţa de a susţine Ucraina - cu armament, bani şi sancţiuni -, în vederea unei creşteri a presunii asupra Moscovei, în pofida unei ameninţări cu întreruperi a livrărilor de gaze naturale ruseşti, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Unii lideri europeni au declarat că sancţiunile sunt o greşeală, o eroare. Eu nu cred că sunt o eroare. Este ceea ce trebuie să facem şi ceea ce vom continua să facem”, a subliniat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell, răspunzând unor critici ale premierului ungar Viktor Orban.

”Nu ne aflăm în vremuri norrnale. Ne aflăm într-o perioadă în care prevalează legea junglei”, a subliniat ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn, la sosirea la această reuniune cu omologii săi din UE.

”O retragere a sancţiunilor ar fi fatală. Credibilitatea noatră este în joc”, a subliniat el.

Viktor Orban a denunţat vineri sancţiunile impuse Rusiei de către UE, drept ”o eroare”, pentru că ”ele nu şi-au atins scopul şi au un efect contrar”.

”Economia europeană şi-a tras un glonţ în plămâni şi s-a asfixiat”, a denunţat Orban într-o alocuţiune.

”Sancţiunile funcţionează”, subliniază, din contră, Josep Borrell.

”Ele îi lovesc dur pe Vladimir Putin şi pe complicii săi, iar efectele lor asupra economiei ruseşti vor creşte şi mai mult”, a avertizat el, în weekend, într-o postare pe blog.

”Avem nevoie de o răbdare strategică, până când Rusia îşi încetează agresiunea, iar Ucraina îşi recuperează deplin suveranitatea”, a pledat el.

Însă liderii euroeni sunt îngrijoraţi de faptul că o ostilitate faţă de sancţiuni creşte în rândul opiniei publice, în contextul în care preţul carburanţilor, gazelor naturale şi electricităţii cresc vertiginos în UE.

Războiul Kremlinului în Ucraina are repercusiuni asupra cetăţenilor europeni, ”care se confruntă cu preţuri mari ale materiilor prime şi energiei”, a recunoscut ministrul belgian de Externe Hadja Lahbib.

Moscova blochează porturile ucrainene şi a început să-şi reducă livrările de gaze naturale către UE, în contextul în care ţări ca Germania sau Italia sunt foarte dependente de furnizările lor ruseşti.

”Rusia încearcă să ne demoralizeze”, subliniază ministrul german însărcinat cu Afaceri Europene Anna Lührmann, subliniind că ”ne pregătim pentru toate tipurile de scenariu”.

Germania se teme de o închidere a gazoductului Nordstream - aflat în mentenanţă -, tranzitat de o treme dintre cele 153 de miliarde de metri cubi de gaze naturale cumpărate anual de UE.

Rusia blochează, de asemenea, exportul a aproximativ 20 de milioane de tone de cereale de către Ucraina şi ”incendiază culturiloe ucrainene”, acuză Jean Asselborn.

Turcia şi ONU negociază un acord între cei doi beligeranţi, iar o reuniune este prevăzută săptămâna aceasta la Istanbul.

O reluare a exporturilor de cereale din Ucraina este o ”problemă de viaţă  şi de moarte” pentru zeci de mii de persoane, insistă Josep Borrell, care-şi exprimă ”speranţa” să fe încheiat un acord.

Însă ”avem îndoieli cu privire la buna-credinţă a Rusiei” , recunoaşte un oficial european de rang înalt.

Miniştrii UE au pledat luni, la Bruxelles, în vederea unei continuări a susţinerii Ucrainei din punct de vedere economic, politic şi cu mijloace militare.

Ei urmează să examineze noi măsuri, prezentate vineri de către Comisia Europeană (CE) - inclusiv un embargo asupra cumpărării de aur de la Rusia.

E sunt îndemnaţi să se pronunţe asupra deblocării unei tranşe în valoare de 500 de milioane de euro de la ”Facilitatea Europeană a Păcii”, în vederea unei finanţări a echipamentului militar şi armamentului furnizate Ucrainei.

”Livrările de armament trebuie să continue”, subliniază ministrul lituanian de Externe Gabrielius Landsbergis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.