Cel puţin 89 de persoane au fost ucise, în decurs de o săptămână, în confruntări sângeroase între ganguri, la Port-au-Prince, capitala Haiti, unde preţurile ”explodează”, iar lipsa carburantului se agravează şi mai mult şi ameninţă un ajutor umanitar crucial destinat locuitorilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cel puţin 89 de persoane au fost asasinate, iar alte 16 sunt date dispărute”, anunţă într-un comunicat Reţeaua Naţională hatiană de Apărarea Drepturilor Omului, care estimează, în acestr bilanţ parţial, că ”74 de persoane (au fost) rănite prin împuşcare sau cu arma albă”.

Începând de joia trecută, rafale de arme automate se aud toată ziua în Cité Soleil, cea mai defavorizată şi mai dens populată comună din zona metropolitană.

Două facţuni se înfruntă în această comună, fără ca poliţia - care nu are oameni şi echipament - să intervină.

Pe coridoare între mahalale, care s-au format în ultimii 40 de ani, mii de familii se ascund în locuinţe improvizate,fără să se poată aproviziona cu apă sau mâncare.

Unii locuitori sunt victime ale unor gloane rătăcite inclusiv în aceste locuinţe improvizate din tablă, însă ambulanţele nu sunt autorizate să circule în mod liber în zonă pentru a le veni în ajutor răniţilor.

”Îndemnăm toţibeligeranţii  să permitătrecerea salvatorilor către Brooklyn (numele cartierului din Cité Soleil în care se concentrează violenţele) şi să cruţe civilii”, a îndemnat miercuri şeful misiunii Médecins sans Frontières (MSF) Mumuza Muhindo.

”CÂMP DE LUPTĂ”

Organizaţia umanitară, obstrucţionată în operaţiuni de evacuare a victimelor, a operat cel puţin 15 răniţi pe zi, în medie, începând de vineri, într-un spital situat în apropiere de Cité Soleil.

”De-a lungul singurului drum care duce în Brooklyn, am văzut cadavre aflate în descompunere sau arse”, declară Mumuza Muhindo.

”Poate fi vorba despre persoane ucise în confruntări sau care au încercat să fugă şi au fost ucise. Este un adevăratcâmp de luptă”, denunţă el.

Aceste confruntări sângeroase între ganguri afectează toate activităţile captalei, pentru că la Cité Soleil se află terminalul petrolier care alimentează Port-au-Prince şi toată partea de nord a Haiti.

În capitală, staţiile de alimentare nu mai distribuie carburant, ceea ce a condus la o ”explozie” a preţurilor pe piaţa neagră.

Furioşi din această cazuă, şoferi de motociclete taxi au ridicat miercuri baricade pe principalele axe rutiere în Port-au-Prince.

Din cauza acestui protest, erau posibile numaideplasări în interiorul carterelor cu motocicleta, au constatat jurnaliţti AFP.

Locuitorii capitalei nu mai pot, din cauza acestei situaţi, să-şi organizeze activtăţile zilnice, reduse deja din cauza riscului de a fi răpiţi.

De peste doi ani, ganguri îşi multiplică răpirile în oraş şi sechestrează persoane de orice origine socio-economică şi naţionalitate.

Aceste bande criminale, care se bucură de o largă impunitate, şi-au amplificat acţiunile în ultimele săptămâni, iar în iunie s-au înregistrat  cel puţin 155 răpiri, în creştere faţă de mai, când s-au înregistrat 118, semnalează Centrul de Analiză şi Cercetare a Drepturilor Omului, într-un raport publicat miercuri.

EXIL DE FRICA RĂPIRII

Numeroşi haitieni fug în Republica Dominicană sau în Statele Unite.

Mulţi dintre ei, care nu au nici mijloace economice şi nici vize, îşi riscă vaţa şi urcă în ambarcaţiuni improvizate cu speranţa de a ajunge în Florida.

Mulţi eşuează pe coasta Cubei sau Bahamasului sau sunt opriţi pe mare de Paza de Coastă americană.

Peste 1.200 de migranţi în situaţie neregulată au fost trimişi înapoi în Haiti numai în iunie, potrivit Oficiului Naţional al Migraţiilor.

La întoarcerea în ţară, ei se confruntă din nou cu dficultăţi în a supravieţui şi fac mici munci la negru, într-o ţară în care inflaţia anuală a depăşit pragul de 20% în ultimii trei ani.

Din cauza consecinţelor Războiului rus din Ucraina asupra economiei mondiale, acest nivel ar putea depăşi 30% până la sfârşitul anului, trag un semnal de alarmă economişti.

”Constatăm o creştere semnificativă a foametei în capitală şi în sudul ţării, iar Port-au-Prince este cel mai dur afectat”, şi-a exprimat îngrijorarea marţi directorul Programului Alimentar Mondial (PAM) în Haiti, Jean-Martin Bauer.

Agenţia ONU ocoleşte zonele de la periferia Port-au-Prince, aflate pe mâna gangurilor, pe calea aerului şi pe rute maritime, pentru a trimite ajutor în sudul şi în nordul ţării.

Aproape jumătate dintre cele 11 milioane de haitieni suferă de insecuritate alimentară, dintre care 1,3 milioane se confruntă cu o situaţie de urgenţă umanitară care precede stadiul foametei, potrivit clasificării PAM.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.