Croaţia urmează să devină - la 1 ianuarie 2023 - al 20-lea stat membru al zonei euro, după intrarea în ultima etapă a punerii în circulaţie a monedei euro în această ţară, anunţă Consiliul European într-un comunicat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rata conversiei urmează să fie de 7,53450 kune un euro, precizează Consiliul European.

 

”Adoptarea euro nu este o cursă, ci o decizie politică responsabilă”, aprecază, citat în comunicat, ministrul ceh al Finaţelor Zbynek Stanjura, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Euroene (UE) după Franţa.

În vederea unei aderări la zona euro, un stat este necesar să îndeplinească anumite criterii economice, inclusiv o stabilitate a preţurilor, un nivel al inflaţiei medii care să nu depălească puternic nivelul inflaţiei în celelalte state membre, un deficit şi o datorie sub control şi alte criterii juridice, precizează Consiliul.

La jumătatea lui iunie, candidatura Croaţiei a fost susţintă de către Eurogrup, care a deschis astfel calea unei aderări oficiale la începutul lui 2023.

Aceasta este prima extindere a zonei euro după aderarea Lituaniei, în 2015, şi a Letoniei, în 2014.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.