Noua versiune a piesei Blowin' In The Wind a lui Bob Dylan, realizată în martie 2021 alături de vechiul său colaborator T Bone Burnett, ar putea fi vândută cu 1 milion de lire sterline în cadrul unei licitaţii la Christie's, joi, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”A fost un sentiment sfânt. Întotdeauna am un sentiment sfânt să cânt cu Bob – şi cred că am realizat-o dintr-o singură încercare (n.r. înregistrarea), dacă nu mă înşel”, a declarat Burnett pentru BBC News.

Este prima înregistrare nouă în studio a cântecului de când Dylan a scris-o în 1962. Lansarea unică a piesei, prezintă, de asemenea, un nou tip de înregistrare care combină unele dintre materialele folosite în CD-uri şi vinil şi promite o calitate a sunetului şi o durabilitate mai bună decât vinilul.

Redat pe orice platan obişnuit, noul format este descris drept ”apogeul sunetului” de Burnett, care a ajutat la dezvoltarea acestuia.

În cele din urmă, doar un singur admirator ar artistului Bob Dylan va ajunge să deţină noua versiune de Blowin' In The Wind. Cu toate acestea, fanii pot merge la Christie's în Londra pentru a asculta discul înainte de a fi vândut.

Ei vor fi conduşi într-o cameră laterală liniştită a casei de licitaţii, unde discul de aproximativ 25 de centimetri este atins cu mănuşi de mătase înainte de a fi plasat pe un sistem hi-fi în valoare de 30.000 de lire sterline.

Versurile ”De câte ori poate un bărbat să întoarcă capul / şi să se prefacă că pur şi simplu nu vede?” rezonează mai tare ca niciodată când sunt interpretate din perspectiva unui bătrân de 81 de ani, martor al istoriei care se repetă deceniu după deceniu.

Drept urmare, cântecul devine mai contemplativ, o meditaţie asupra eşecurilor omenirii. Dylan întinde silabele de parcă ar contempla fiecare vers din nou. Cântecul a fost prelungit cu aproape un minut.

Spre deosebire de original, înregistrarea din 2021 prezintă o trupă completă, o versiune live în studio. Aranjamentul lor subtil - cu Greg Leisz la mandolină şi Don Was la bas - adaugă o nouă dimensiune melodiei, fără a distrage atenţia de la mesajul versurilor.

”Aceasta este singura copie a înregistrării lui Bob Dylan din 2021... care va fi fabricată vreodată. Nicio altă versiune a acestei înregistrări nu va fi lansată sau vândută”, potrivit Christie's.

Preţul estimat de vânzare este cuprins între 600.000 şi 1 milion de lire sterline datorită exclusivităţii înregistrării.

Peter Klarnet, specialistul senior Christie's în Americana, spune că a fost greu de calculat o estimare, deoarece niciun obiect de această natură nu a mai fost vândut până acum. Cea mai apropiată analogie este albumul Once Upon a Time in Shaolin al trupei Wu-Tang Clan, care a fost limitat la o singură copie pe CD în 2015.

Discul a fost cumpărat iniţial de managerul fondurilor speculative Martin Shkreli pentru o sumă nespecificată. Când a fost ulterior condamnat pentru fraudă, Departamentul de Justiţie al SUA a revândut albumul pentru 4 milioane de dolari, reprezentând cea mai scumpă operă muzicală vândută vreodată.

Klarnet susţine că este puţin probabil ca discul lui Dylan să depăşească această sumă, dar sugerează că estimarea sa iniţială este prudentă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.