USR acuză că, după luni la rând în care „liderii PSD şi PNL s-au lăudat cum iau ei măsuri ca să-i ajute pe români să facă faţă creşterii explozive a preţurilor, Guvernul Ciucă îşi dovedeşte, din nou, incompetenţa absolută - a distribuit, până acum, mai puţin de un sfert din cardurile pe care va fi încărcată suma de 250 de lei, echivalentul a circa 4 lei/zi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
În ritmul actual de împărţire a cardurilor, sunt toate şansele ca acordarea voucherelor să se încheie undeva prin septembrie-octombrie, deşi ajutorul a fost promis începând cu luna iunie, mai transmite USR, într-un comunicat de presă.
 
Cu alte cuvinte, după ce că dă puţin şi a tot redus numărul beneficiarilor, Coaliţia sărăciei dă şi cu foarte mare întârziere, precizează sursa citată. 
 
„Vouchere pentru milioane de români. Banii vor intra direct pe card de la 1 iunie 2022”, „Milioane de vouchere sociale vor fi emise şi distribuite de la 1 iunie”, „Intră în vigoare de la 1 iunie. Se dau bani în toată România! Veste uriaşă pentru români”. Sunt doar câteva din titlurile ştirilor prin care liderii PSD şi PNL s-au lăudat, din aprilie încoace, cum îi vor ajuta ei pe români să facă faţă creşterii explozive a preţurilor.
 
„Cum arată realitatea dincolo de minciunile pe bandă ale Coaliţiei sărăciei? Aflăm de la ministerul condus de Marcel Boloş că până la 1 iulie, urma să fie atins pragul de 500.000 de carduri, după ce, până pe 29 iunie, au fost distribuite peste 350.000 de carduri. Restul de 2 milioane de beneficiari luaţi în calcul de Guvernul Ciucă mai au de aşteptat. Cu alte cuvinte, până în acest moment, mai puţin de un sfert din vouchere au ajuns la cei care au nevoie de ele. Iar dintre cei care au primit cardurile, nu toţi au încasat şi banii, pentru că acelaşi minister spune că, după primirea cardurilor, mai durează 7-10 zile până când să şi intre efectiv suma de 250 de lei, acordată o dată la două luni pentru a putea cumpăra alimente de bază şi mese calde”, mai indică sursa menţionată.
 
„Numai Guvernul acesta putea să anunţe în conferinţă de presă că 2,5 milioane de români săraci vor acea acces la banii pe carduri la 1 iunie şi, apoi, tot Guvernul să se laude în comunicat de presă că, o lună mai târziu, la 1 iulie, la 4 din 5 familii sărace care le aşteptau nu a ajuns nimic. Vorbim de familiii monoparentale, familii cu minimum doi copii în întreţinere şi sub 600 de lei venit lunar/membru şi oameni vulnerabili din alte motive. Sub presiunea inflaţiei record, Guvernul a refuzat să scadă taxarea pe salariile mici şi să indexeze pensiile contributive cu inflaţia, dar a promis în loc «vouchere la tot poporul» de 4 lei/zi. Nici exact cui are nevoie, nici suficient, dar măcar se lăudau că repede. Şi PSD, şi PNL au promis că pe 1 iunie oamenii vor avea banii în conturi. Apoi, 1 iunie a devenit 1 iulie. Pentru ca acum să aflăm că voucherele nu au ajuns nici măcar la un sfert din cei cărora li se promisese”, declară Oana Ţoiu, deputat USR şi membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor.
 
Oana Ţoiu arată şi că Executivul avea altă variantă la îndemână, dacă ar fi vrut cu adevărat să acorde rapid un ajutor românilor cu venituri mici în lupta cu inflaţia.
 
„Ar fi putut măcar să păstreze Programul «Masă caldă» unde cardurile erau deja distribuite şi încărcate lunar şi să îl extindă, dar nu am mai fi avut sloganul PSD cu «Sprijin pentru România» pe fiecare card. Asta e diferenţa şi de asta, luni de zile, românii vulnerabili au rămas fără sprijin, pentru că era clar de la început că nu vor printa şi distribui carduri noi atât de repede, dar au minţit ca să acopere costul sloganului cu modificarea asta inutilă de program, în locul extinderii celui care de bine de rău ajunsese să funcţioneze”, precizează deputata USR.
 
Întârzierea foarte mare în distribuirea cardurilor pentru voucherele sociale nu este singura problemă ivită în aplicarea acestei măsuri din mult-trâmbiţatul pachet „Sprijin pentru România”.
 
Liderii coaliţiei au eşuat şi în a explica public unde au „dispărut” aproape 2 milioane de beneficiari, între luna aprilie - când au anunţat public pentru prima dată măsura – şi luna mai – când au adoptat OUG 63/2022. 
 
USR a solicitat premierului Nicolae Ciucă şi preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, să explice public neconcordanţele privind numărul de beneficiari, dar liderii Coaliţiei sărăciei nu au făcut acest lucru. Cel mai probabil, consideră că românii nu merită nici explicaţii, nici adevărul.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.