Un oficial rus din cadrul serviciilor ruse de securitate (FSB) a preluat, marţi, conducerea guvernului regiunii ucrainene Herson, ocupată de forţele ruse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serghei Eliseyev, până atunci prim-adjunct al şefului guvernului din exclava rusă Kaliningrad, ”a devenit şef al guvernului regiunii Herson”, a anunţat, luni seară, Vladimir Saldo, pe contul de Telegram. Saldo conduce administraţia ocupaţiei ruse. Eliseyev preia mandatul marţi, a adăugat el.

Absolvent al Academiei FSB, Serghei Eliseyev, în vârstă de 51 de ani, a ocupat funcţii nespecificate în cadrul serviciilor ruse de securitate, potrivit site-ului web al regiunii Kaliningrad.

Fostul deputat ucrainean care s-a mutat la Moscova, Alexei Kovalev, care a supravieţuit unei tentative de asasinat la sfârşitul lunii iunie, a fost numit adjunct al lui Serghei Elisseiev pentru probleme agricole.

”Rusia este aici pentru totdeauna”, a spus el.

De la cucerirea Hersonului, Moscova aplică o politică de rusificare: a fost introdusă rubla, s-au eliberat paşapoarte ruseşti, s-a deschis o primă bancă rusă la sfârşitul lunii iunie, opoziţia este reprimată şi activitatea economică este în mare parte sub controlul administraţiei de ocupaţie.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat odată cu lansarea ofensivei împotriva Ucrainei în luna februarie că Moscova nu va ocupa ţara vecină. De atunci, Kremlinul s-a limitat să spună că locuitorii îşi vor alege viitorul, dând de înţeles că este în favoarea unui referendum pentru organizarea unei anexări, aşa cum a procedat şi în Crimeea.

Cu toate acestea, mai multe atacuri au vizat reprezentanţi câştigaţi de Kremlin în zonele ocupate în ultimele săptămâni, precum cel care l-a vizat pe Alexei Kovalev. De asemenea, forţele ucrainene şi-au reluat ofensiva în regiunea Herson şi au recâştigat teritoriul cucerit de trupele ruse.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.