Vladimir Putin a ordonat luni forţelor ruse să continue ofensiva în estul Ucranei - după ce acestea au cucerit întreaga regiune ucraineană Lugansk -, într-o întâlnire cu ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, în care a subliniat că militarii ruşi ”trebuie să-şi încheie misiunile, potrivit planurilor aprobate”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţele ruse ”trebuie să-şi încheie planurile deja aprobate”, îndeamnă Putn în această întâlnire cu Şoigu, transmisă în direct la televiziune.

”Sper ca în sectoarele lor totul să decurgă cum a decurs la Lugansk”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Putin face aceste declaraţii la o zi după ce forţele ucrainene şi-au anunţat retragerea din Lîsîceansk, o cucererie prin care Rusia şi separatişti ucraineni proruşi puşi la putere de Moscova preiau controlul asupra regiunii ucrainene Lugansk.

Regiunile ucrainene vecine Lugansk şi Doneţk formează împreună Donbas, un bazin minier în estul Ucrainei pe care forţele Moscovei vor să-l cucerească în întregime.

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a anunţat luni că forţele Moscovei sunt pe cale ”să demineze oraşul Lîsîceansk”.

”EROI AI RUSIEI”

Vladimir Putin a anunţat că doi dintre generalii săi - Aleksandr Lapin şi Esedula Abacev, urmează să fie făcuţi ”eroi ai Rusiei” pentru rolul pe care l-au jucat în lupte în Ucraina, fără să facă alte precizări.

Rusia, foarte secretă în privinţa acestui tip de informaţii, a dezvăluit recent numele a doi generali - Serghei Surovkin şi Aleksandr Lapin -, însărcinaţi cu ofensiva la Lîsîceansk.

Putin a anunţat luni că cei doi i-au ”raportat în mod direct (luni) cu privire la cursul execuţiei misiunilor şi propuneri cu privire la o continuare a operaţiunilor ofensive”.

Cucerirea Lîsîceanskului, care forma împreună cu oraşul vecin Sievierodoneţk o verigă strategică, le permite forţelor ruse şi separatiste proruse să înainteze mai uşor către vest, către oraşele-cheie Sloviansk şi Hramatorsk, cele mai mari oraşe ucrainene aflate în continuare sub controlul aratei ucrainene.

Un reprezentant separatist prorus de rang înalt, Vitali Kiseliev, a anunţat că forţele ruse înaintează de-acum în două direcţii, către localitatea Siversk, pe drumul către Slovansk şi Hramatorsk.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.