Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că au fost primite puţine dosare de la SIE, de la Ministerul Apărării şi de la Ministerul Afacerilor Interne, precizând că trebuie deschis acest front şi că trebuie recuperat ceea ce este de recuperat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Germina Nagâţ a fost întrebată, duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, despre arhivele pe care ar trebui să le trimită la CNSAS, SIE, Armata.

“De la SIE avem 20.000 de cote. Nu ştim câte sunt asta din total. Nu avem un bilanţ la nivelul anului ’90, Ce a lăsat SIE în arhivă ca să ştim? Ne-au dat jumate, ne-au dat un sfert, nu ştim. La MApN, de la Direcţia a lV-a, avem iarăşi foarte puţine dosare de urmărire, 400 şi ceva. Le găsiţi în raportul CNSAS, este ridicol. Vă daţi seama că nu puteau fi doar atâţia urmăriţi. De la MAI avem această imensă problemă cu arhivele fostelor miliţii, unde, la ţară, Miliţia făcea treaba Securităţii. Erau recrutaţi şi se ţinea legătura cu ei de către postul de miliţie. Plus anchetele de miliţie care deghizau cazuri politice. Deci, va trebui să începem să deschidem frontul ăsta şi să recuperăm ce e de recuperat, pentru că ţine de represiune şi de poliţie politică, nu ţine de dreptul comun, de fapte de drept comun. Mai e mult de lucru, din păcate”, a transmis Germina Nagâţ.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.