Armata ucraineană acuză Rusia că a folosit muniţie incendiară cu fosfor în atacuri desfăşurate vineri asupra Insulei Şerpilor, la doar o zi de când Moscova şi-a retras forţele din avanpostul strategic din Marea Neagră, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Astăzi, în jurul orei 18.00... avioane SU-30 ale Forţelor aeriene ruse au desfăşurat atacuri cu bombe cu fosfor pe Insula Zmiinyi", a arătat aceasta într-o declaraţie, referindu-se la Insula Şerpilor.

Ministerul rus al Apărării a descris, joi, retragerea ca un "gest de bunăvoinţă" menit să arate că Rusia nu va sta în calea eforturilor ONU de a organiza exporturi protejate de cereale din Ucraina.

Vineri, armata ucraineană a acuzat Rusia că nu este capabilă "să-şi respecte chiar propriile declaraţii".

Declaraţia a fost însoţită de imagini video care arată un avion care lansează muniţie cel puţin de două ori pe insulă şi ceea ce par a fi dâre albe care se ridică.

Armele cu fosfor, care lasă o dâră albă specifică pe cer, sunt arme incendiare a căror folosire împotriva civililor este interzisă de o convenţie internaţională, dar permisă pentru ţinte militare.

Ucraina a acuzat Rusia că le-a folosit de mai multe ori de când şi-a invadat vecinul, la sfârşitul lui februarie, inclusiv în zone civile, acuzaţii pe care Moscova le-a negat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.