Fostul şef al ITM Ilfov, George Gavrilă, în prezent suspendat din funcţie, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru infracţiunea de luare de mită, în formă continuată, după ce ar fi cerut de la un om de afaceri care a încheiat cu procurorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei, 10% din valoarea unui contract atribuit de ITM. În acelaşi dosar, două angajate ale ITM Ilfov au fost de asemenea deferite justiţiei pentru infracţiuni de luare de mită, fals intelectual, abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi - sustragere sau distrugere de înscrisuri, în formă agravată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Procurorii  Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei anunţă, printr-un comunicat dat publicităţii vineri, că au dispus trimiterea în judecată, a fostului inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Ilfov, George Gavrilă, acuzat de două acte luare de mită, în formă continuată şi a două subalterne ale acestuia, respectiv Florentina-Alina Andrei şi Doina Vlăsceanu, acuzate de fapte de luare de mită,  fals intelectual, abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, sustragere sau distrugere de înscrisuri, în formă agravată. 
Dosarul în ceea ce îi priveşte pe cei trei angajaţi ai ITM Ilfov a fost disjuns dintr-o altă speţă instrumentată de DNA. 
„În perioada 18 mai – 13 septembrie 2021, inculpatul Gavrilă George, în calitatea menţionată mai sus, ar fi acceptat de la Stan Nicuşor Valentin (administrator al unei firme şi şef serviciu în cadrul Administraţiei Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6 Bucureşti), atât pentru el, cât şi pentru Neagu Iulian Răzvan (membru în comisia de recepţie), o sumă de bani reprezentând 10% din valoarea unui viitor contract pe care ITM Ilfov urma să îl atribuie în mod preferenţial omului de afaceri. Ulterior, după atribuirea contractului în valoare de 215.443 lei (43.583 euro), în zilele de 06 octombrie, 08 noiembrie 2021 şi 06 decembrie 2021, Gavrilă George împreună cu Neagu Răzvan Iulian ar fi primit cu titlu de mită, de la omul de afaceri, sume de bani reprezentând 7% din valoarea a trei facturi plătite de ITM. Ilfov firmei respective. Concret, inculpatul Gavrilă George ar fi primit suma totală de 10.000 lei”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Anchetatorii au stabilit de asemenea că, tot în legătură cu atribuirea respectivului contract, la data de 2 iulie 2021, şeful ITM Ilfov i-ar fi pretins aceluiaşi administrator de firmă, pentru o altă persoană, foloase necuvenite constând în servicii de încărcare şi transport ale unor deşeuri de la locuinţa acesteia. Ca ur,mare a acestei cereri. Câteva zile mai târziu, în 8 iulie 2021, din dispoziţia lui Stan Nicuşor Valentin, doi angajaţi ai Administraţiei Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6 Bucureşti, cu o autoutilitară din dotare, ar fi efectuat serviciile respective în folosul persoanei beneficiare.
În ceea ce le priveşte pe cele două subalterne ale lui Gavrilă, procurorii DNA susţin că în perioada septembrie – decembrie 2021, în contextul efectuării unor controale la mai mulţi agenţi economici, acestea „nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu, în sensul că nu au aplicat sancţiunile prevăzute de lege (amendă 20.000 lei/persoană) în cazul identificării unor angajaţi care-şi desfăşurau activitatea «la negru». Prin aceste demersuri bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 120.000 lei, obţinându-se totodată un folos patrimonial necuvenit pentru societăţile respective în acelaşi cuantum, reprezentând pierderea patrimonială astfel evitată”.
Florentina-Alina Andrei şi Doina Vlăsceanu sunt de asemenea suspectate că ar fi falsificat mai multe documente, ar fi sustras din dosarele de control mai multe înscrisuri şi ar fi pretins de la doi oameni de afaceri sume de bani cuprinse între 1.000 – 5.000 lei, pentru a nu sancţiona contravenţional societăţile angajatoare pentru neregulile constatate. Din banii pretinşi, inculpata Vlăsceanu Doina ar fi primit suma de 500 lei pentru a nu aplica o sancţiune contravenţională în cuantum de 20.000 lei.
Ministerul Finanţelor Publice se constituie parte civilă, cu suma de 120.000 lei, în dosarul în care cei trei vor fi judecaţi, la Tribunal Bucureşti.
Cei trei se află sub control, judiciar iar DNA a dispus  măsuri asigurătorii faţă de aceştia. 
Faţă de Iulian Răzvan Neagu  procurii au dispus soluţia clasării în conformitate cu prevederile art. 16, alin. 1, lit. f (a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică) din Codul de Procedură Penală.
Stan Nicuşor Valentin a încheiat cu DNA, la data de 21 iunie 2022, un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită în formă continuată şi complicitate la dare de mită, acesta declând expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare.  
Reprezentanţi ai ITM Ilfov au declarat, vineri, pentru News.ro că George Gavrilă este suspendat din funcţia de inspector şef, aceasta fiind ocupată m prezent de Dori Raicu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.