Ministrul Cercetării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat, joi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre reţeaua de internet naţională, că încă avem zone albe în ţară care nu sunt conectate la internet şi avem şi şcoli neconectate. El a precizat că în PNRR există fonduri prin care să conectăm undeva la 900 de localităţi şi a menţionat că astăzi a avut o discuţie cu ANCOM, pentru a găsi soluţii prin care să finanţeze şi ei o extindere pe aceste zone albe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Încă avem  zone albe în ţară care nu sunt conectate la internet, avem şi şcoli neconectate”, a spus ministrul. El a arătat că în PNRR există fonduri prin care să conectăm undeva la 900 de localităţi, din aceste zone albe”.

Burduja a mai spus că astăzi a avut o discuţie cu ANCOM, pentru a găsi soluţii prin care să finanţeze şi ei o extindere pe aceste zone albe.

Sebastian Burduja a menţionat că, pe acoperirea reţelei, avem undeva la 5 sau 10% decalaj faţă de statele din verstul Europei. 

Despre licitaţia pentru 5G şi blocarea proiectului, prin decizia CCR de neconstituţionalitate, Ministrul Cercetării şi Digitalizării a afirmat că România, pe date statistice, are cel mai mic venit per utilizator pentru operatorii Telecom.

”Pe de altă parte, avem cele mai mari taxe anuale din UE”, a spus el, arătând că ”România s-ar putea trezi că nu are o reţea 5G, extinsă într-un termen rapid”.

”Este nevoie de un dialog cu piaţa, să înţelegem restrângerile, dacă micşorăm de exemplu taxa anuală, cum este cea care merge către ANCOM şi care pare să fie suficientă pentru ce gestionează, le rămân nişte fonduri în buget. Putem să discutăm de reducere ei, ce îşi asumă operatorii privaţi, dacă extind reţeaua, dacă păstrează competitivitatea României din perspectiva vitezei de conectare, că ne-am tot lăudat cu ea”.

Ministrul a arătat că suntem în top 10 dar începem să pierdem şi alte state accelerează extinderea reţelei. ”Noi putem recupera, dar trebuie să avem acest cadru legal”, a mai spus Burduja.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.