Separatişti proruşi din estul Ucrainei acuză joi forţe ucrainene de bombardarea unor civili cu lansatoare americane sofisticate multple de rachetă şi obuziere europene - pe care tocmai le-au primit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite anunţau la începutul lui iunie că urmau să livreze Ucrainei lansatoare multiple de rachetă de tip M142 HIMARS, cu o rază de acţiune mai mare decât a echivalentelor lor ruseşti sau de fabricaţie sovietică, cu scopul de a permite armatei ucrainene să distrugă bateri inamice din afara razei de acţune a acestora.

Mai multe ţări europene - inclusiv Germania şi Franţa - au livrat, în ultimele săptămâni, obuziere forţelor ucrainene.

”Noile obuziere şi HIMARS-urile sunt folosote deja împotriva populaţiei civile din teritoriul nostru”, declară agenţiilor ruse de presă adjunctul ”ministrului de interne” separatist din regiunea ucaineană Lugansk, Roman Vedmedenko.

El face aceste acuzaţii fără să le susţină cu informaţii..

”Există un aflux continuu de armament nou din Europa”, subliniază el.

AFP scrie că nu a putut verifica din surse independente aceste acuzaţii.

Separatişti proruşi acuză cu regualritate forţe ucrainene de bombardarea iunor civili în zone în care deţin controlul.

Rusia a lansat la sfârşitul lui februarie o ofensivă militară de mare amploare în Ucraina, după care şi-a restrâns obiectivele la sudul ţării şi în Donbas (est), unde separatişti proruşi luptă împotriva Kievului dn 2014.

Războiul din Ucraina a fost marcat în ultimele săptămâni de dueluri de artilerie - foarte distrugătoare -, care au făcut ruine mai multe localităţi, ca oraşul Sivierodoneţk, în regiunea ucraineană Lugansk, cucerit de Moscova săptămâna trecută.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.