Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Mihai Diaconu a precizat că la 15 zile după aprobarea ordonanţei de urgenţă care prevede compensarea preţului la carburanţi cu 50 de bani la pompă, va fi stabilit, prin ordinul preşedintelui ANAF, modelul declaraţiei pe care trebuie să o depună operatorii economici care comercializează carburanţi. El a adăugat că impactul bugetar pentru stat, după adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă de către Guvern este de 800 milioane lei şi a subliniat că, din analizeze Ministerului de Finanţe nu va creşte deficitul bugetar după luarea unei astfel de măsuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Rolul Ministerului de Finanţe s-a rezumat în a găsi un mecanism simplificat în vederea compensării acestor subvenţii acordate operatorilor economici. Am lucrat împreună cu specialiştii de la Ministerul Energiei. În termen de 15 zile de la aprobarea ordonanţei, prin ordinul preşedintelui ANAF, se va stabili modelul declaraţiei pe care trebuie să o depună operatorii economici care comercializează carburanţi, iar ulterior, compensarea se va face cu obligaţiile fiscale ale acestora, TVA, impozit pe profit, etc. Din analizele noastre estimăm că în principal stingerea se va face pe partea de TVA”, a afirmat Miha Diaconu, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

Întrebat care vor fi costurile pentru stat după adoptarea acestei măsuri de către Executiv, secretarul de stat în MFP a răspuns: „Din estimările noastre costurile statului vor fi de 800 milioane lei. Sunt calcule făcute şi bazate pe consumul anterior”.

„Nu, noi zicem că nu creşte deficitul bugetar. Impactul ar fi fost mult mai mare dacă preţurile ar fi crescut în continuare. Formulele macroeconomice ne spun că nu va creşte deficitul bugetar”, a mai precizat Diaconu, întrebat dacă va creşte deficitul bugetar, în contextul aprobării acestei OUG. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a anunţat că astăzi Executivul a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină şi pentru modificarea art. 18 din ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art, XXVIII din ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunţat că ordonanţa intră în vigoare în această noapte.

„Mă aştept ca în perioada imediat următoare să văd în piaţă companii care o aplică. Să le lăsăm un termen scurt,în aşa fel încât sistemele fiscale să poată fie actualizate li să poată să reflecte aceste modificări”, a mai spus Popescu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.