Un raport parlamentar denunţă eşecul Guvernului lui Boris Johnson de a lupta împotriva unui aflux rusesc de ”bani murdari” în Regatul Unit - care continuă în pofida afişării unei intransigenţe în acest subect - şi complezenţa Executivului conservator faţă de oligarhi ruşi instalaţi la Londra, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul Johnson şi-a afişat fermitatea împotriva banilor îndoielnici ruseşti înainte de invazia Ucrainei de către Rusia, însă Comisia Afacerilor Externe conchide în acest raport intermediar că această retorică nu a fost urmată de măsuri puternice şi concrete.

Regatul Unit este acuzat de mult timp de complezenţă faţă de elite ruse, care le-au adus anumitor cartiere de lux din Londra numele de Londongrad.

”De prea mult timp, guverne succesive au permis unor actori nefaşti şi cleptocraţi să-şi spele banii murdari în maşina automată de spălat a Londrei”, a denunţat într-un comunicat, joi, preşedintele conservator al Comisiei Afacerilor Externe Tom Tugendhat.

În raport se arată că legislaţia actuală nu merge suficient de departe - în pofida unei ”consolidări” recente - şi că este ”ruşinos faptul că a trebuit să existe un război” pentru a împinge Guvernul britanic să acţioneze.

”În pofida faptului că miniştrii s-au exprimat cu elocvenţă în Camera (Comunelor) asupra necesităţii de a lupta împotriva cleptocraţilor, retorica nu a fost urmată de fapte constructive”, se denunţă în acest raport, în care se subliniază că, ”în acelaşi timp” banii murdari ”au continuar să curgă în Regatul Unit”.

În raport se insistă asupra necesităţii dotării serviciilor competente cu resursele de care au nevoie pentru a lupta împotriva acestui fenomen şi asupra faptului că sancţiunile impuse - care vizează 1.000 de persoane şi 120 de întreprinderi, potrivit Guvernului - este necesar să conducă la anchete penale.

”Ameninţarea pe care o reprizintă finaţe ilicite la adresa securităţii noastre naţionale necesită un răspuns care să fie perceput drept serios”, subliniază Comisia.

Tom Tugendhat subliniază că ”statutul Regatului Unit de loc sigur pentru banii murdari este o pată pe reputaţia noastră”.

”Guvernul trebuie să alinieze legislaţia la principiile poporului britanic şi să acopere falii care permit o asemenea exploatare”, conchide el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.