Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Madrid, întrebat despre discuţiile pe care le-a avut, la începutul săptămânii, cu vicepreşedintele Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, că este posibil ca până la sfârşitul anului să se ridice mecanismul MCV pentru România şi să se treacă în mecanismul de verificare a nivelului statului de drept, valabil pentru toate statele UE, dacă legile justiţiei vor fi reparate. Şeful statului a avut un reproş pentru prima coaliţie PNL-PSD, de după alegerile parlamengtare, când, spune Iohannis, a fost vreme pierdută şi nu s-a făcut nici un progres în adoptarea legilor justitiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Şi eu am discutat cu doamna vicepreşedinte ( vicepreşedintele Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, nr) aceste chestiuni. Eu discut aceste chestiuni de ridicare a MCV-ului de când am devenit preşedinte, cu toţi preşedinţii Comisiei, cu toţi vicepreşedinţii responsabili de domeniul respectiv”, a spus preşedintele. Klaus Iohannis a arătat că ”la noi progresele au fost variabile”. ”Am avut perioade în care am progresat bine şi toţi am crezut că mai este puţin şi se ridică MCV. Pe urmă am avut o etapă de tristă amintire, în care ni s-a părut că nu se mai ridică niciodată MCV, fiindcă Parlamentul, la vremea respectivă, a aprobat un set de legi care ne duceau în trecut şi nu în viitor. După care, lucrurile iarăşi au început să meargă pe o direcţie mai bună, după ultimele alegeri parlamentare. Însă noi am pierdut un an de zile, anul de după alegerile parlamentare, primul an, în prima coaliţie, a fost vreme pierdută fiindcă lucrurile nu s-au realizat în practică. Acum s-au reluat toate şi există într-adevăr premisele rezolvării acestei chestiuni”, a spus şeful statului. Despre ridicarea MCV, preşedintele a spus că această chesiune nu este ca şi rezolvată. ”Există posibilitatea să o rezolvăm, dacă legile justiţiei vor fi reparate, corectate, cel puţin cum eu am promis încă de când au fost stricate, din 2018 încoace. Dacă Codurile vor fi puse la punct, dacă întreaga procedură pe care ne-am asumat să o facem va fi parcursă, este un calendar foarte strâns, care ar fi în discuţie, dacă facem tot ce poate fi făcut şi ce vrem noi, aici e o diferenţă sensibilă, nu facem fiindcă vine cineva şi ne forţează să le face, noi vrem să le facem, noi vrem să avem o justiţie independenţă, funcţională, care are nevoie de legi îmbunătăţite, noi vrem să avem proceduri mai clare, mai transparente. Dacă aşa se întâmplă, este posibil ca până la sfârşitul anului să se ridice mecanismul MCV şi să se treacă în mecanismul de verificare a nivelului statului de drept, care a fost instituit pentru toate statele membre ale UE”, a mai afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.