Turcia cere Finlandei şi Suediei extrădarea a 33 de persoane care fac parte din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi mişcării ”Fetö” a lui Fethullah Gülen, pe care le consideră ”teroriste”, anunţă miercuri ministrul turc al Justiţiei Bekir Bozdag, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această cerere de extrădare intervine la o zi după semnarea unui Momorandum între cele trei ţări, care a deschis accesul celor două ţări nordice în NATO.

”În cadrul noului acord, vom cere Finlandei să extrădeze şase membri PKK şi şase membri Fetö, iar Suediei să extrădeze zece membri Fetö şi 11 PKK”, anunţă ministrul, citat de presa locală.

Partidul Muncitorilor din Kurdistan este clasificat drept ”terorist” de către Ankara şi aliaţii săi occdentali.

”Fetö” este acronmul mişcării înfinţate de către predicatorul Fethullah Gülen, exilat în Statele Unite, considerat de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan drept instigatorul loviturii de stat eşuate din iulie 2016.

Recep Tayyip Erdogan a participat marţi, timp de mai multe ore, înainte de deschiderea summitului NATO, la Madrid, la un summit cu omologul său finlandez Sauli Niinistö şi premierul suedez Magdalena Andersson.

Turcia bloca aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, acuzându-le de faptul că găzduiesc activişti din cadrul celor două mişcări.

În urma acestui summit, la care a luat parte şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, Memorandumul a fost prezentat ca deschzând calea unui viitor acord oficial în vederea unei extinderi a NATO împotriva ameninţărilor reprezentate de către Rusia.

”Turcia a obţinut ceea ce voia”, aadică ”cooperarea deplină!” a ţărilor nordice în lupta împotriva ”terorismului”, şi-a exprimat triumful, într-un comunicat, Recep Tayyip Erdogan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.