Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România nu va avea doar forţe prealocate pe teritoriul său din cadrul NATO, adică militari pregătiţi să intervină dacă se va întâmpla ceva, ci ţara noastră va beneficia şi de echipamente prepoziţionate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Iohannis a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ce ar putea însemna pentru România transformarea grupurilor de luptă la nivel de brigadă ca număr de militari aliaţi prezenţi în ţara noastră. 
“Avem un număr important de militari aliaţi deja acum în România şi ne aşteptăm în lunile următoare să crească acest număr pentru a ajunge la capacitatea operaţională pentru grupul de luptă, de exemplu, care va fi condus de Franţa. Dacă se hotărăşte şi se pare că aşa va fi, dacă se hotărăşte că ele vor fi completate sau mărite sau îmbunătăţite la nivel de brigadă, cu siguranţă vom avea mult mai mulţi militari. Dar aceste lucruri nu se vor întâmpla de pe o săptămână pe alta, acete mişcări durează luni sau câteodată chiar ani. Însă pentru noi nu este important să avem mâine încă o mie de soldaţi aliaţi pentru noi este important să avem decizia, să ne pregătim temeinic şi să avem trupe care colaborează foarte bine împreună. Şi aceste lucruri am reuşit până acum să le facem, sunt convins că şi în continuare aceste mişcări vor fi de succes şi pentru România şi pentru aliaţi şi în final pentru NATO şi consolidarea flancului estic”, a transmis Klaus Iohannis. 
El a mai fost întrebat dacă România se va număra printre aliaţii care vor beneficia de forţe specifice prealocate. 
“Cu siguranţă, şi nu vom avea doar forţe prealocate, adică militari care vor şti că în caz de ceva să vină în România, vom avea şi echipamente prepoziţionate, asta însemnând că anumite echipamente care au o mobilitate redusă vor fi poziţionate destul de aproape ca atunci când este nevoie de o prezenţă imediată a trupelor, să existe simultan şi o mişcare de trupe şi o mişcare de echipament. Aceste lucruri trebuie foarte bine pregătite. Mobilitatea militară este o temă foarte importantă pe care şi eu am abordat-o de multe ori, ţine de organizarea militarilor, dar ţine şi de infrastructura critică, de autostrăzi, de căi ferate, iar toate acestea vor trebui să primescă un accent special în vederea consoliderării flancului estic”, a explicat Klaus Iohannis.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.