Fostul preşedinte al Statelor Unite Donald Trump a respins pe 6 ianuarie 2021 îngrijorările că susţinătorii săi erau înarmaţi cu arme de foc la mitingul său premergător revoltei de la Capitoliul SUA, iar ulterior a încercat să apuce volanul limuzinei sale, care aparţinea Secret Service, într-o încercare eşuată de a merge la Capitoliu, a declarat marţi o fostă consilieră, într-o audiere în Congres, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cassidy Hutchinson, o consilieră de top a fostului şef de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows, a descris în mărturia sa susţinută în faţa comitetului restrâns al Camerei Reprezentanţilor că susţinătorii lui Trump erau înarmaţi cu puşti în stil AR-15 şi alte arme.

În schimb, Trump şi-a exprimat furia că Secret Service, însărcinat cu protecţia preşedintelui, folosea magnetometre cu detecţie de metale pentru a ţine oamenii înarmaţi departe de zona îngrădită, unde a ţinut un discurs înflăcărat în care şi-a repetat afirmaţiile false că înfrângerea sa în alegeri a fost rezultatul unei fraude.

”Luaţi detectoarele de metale, nu sunt aici să mă rănească”, a spus Hutchinson, citându-l pe Trump, referindu-se la armele care erau purtate de participanţii la miting.

Magnetometrele verifică clădirile guvernului SUA şi evenimentele în aer liber din Washington pentru a proteja oficialii şi turiştii.

După miting, a mărturisit Hutchinson, Trump a intrat într-o altercaţie cu agenţii Serviciului Secret care refuzau să-l ducă la Capitoliu, în timp ce susţinătorii săi luau cu asalt clădirea istorică.

”‘Eu sunt nenorocitul de preşedinte. Du-mă acum la Capitoliu’”, l-a citat Hutchinson pe Trump, înfuriat. El a adăugat că Trump a încercat de pe bancheta din spate a maşinii să apuce volanul ”The Beast”, aşa cum este cunoscut vehiculul prezidenţial blindat.

Audierea convocată în grabă a marcat în această lună, prima dată când un fost oficial de la Casa Albă a apărut pentru a depune mărturie în direct.

Comisia Camerei Reprezentanţilor investighează de mai bine de un an prima încercare din istoria SUA de a preveni transferul paşnic de putere.

Vorbind pe tonuri blânde, dar sigure, Hutchinson a pictat o imagine a oficialilor panicaţi de la Casa Albă, îngrijoraţi de posibilitatea ca Trump să se alăture mulţimii violente care a forţat intrarea în Capitoliu, vânându-I pe vicepreşedintele de atunci Mike Pence, preşedintele Camerei reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi pe alţi parlamentari care certificau victoria democratului Joe Biden în faţa republicanului Trump, la alegerile din 2020.

 ”FIECARE CRIMINĂ IMAGINABILĂ”

Îngrijorările lor s-au concentrat pe potenţialele acuzaţii penale cu care s-ar putea confrunta Trump şi alţii.

”Vom fi acuzaţi de fiecare crimă imaginabilă”, i-a spus lui Hutchinson consilierul Casei Albe Pat Cipollone, dacă Trump va merge la Capitoliu pe 6 ianuarie.

”Trebuie să ne asigurăm că acest lucru nu se întâmplă, aceasta ar fi o idee cu adevărat teribilă pentru noi. Avem îngrijorări legale serioase dacă mergem la Capitoliu în acea zi”, i-a spus Cipollone lui Hutchinson, comform depoziţiei acesteia.

Hutchinson, care s-a aflat la câteva uşi distanţă de Biroul Oval al lui Trump, a mărturisit că, cu doar câteva zile înainte de atacul asupra Capitoliului SUA, Meadows ştia despre violenţele care se profilează.

”‘Lucrurile s-ar putea să devină reale, foarte rele, pe 6 ianuarie’”, i-a spus  acesta în interiorul Casei Albe, pe 2 ianuarie.

Între timp, Rudy Giuliani, un consilier al lui Trump, a spus despre 6 ianuarie: ”‘Mergem la Capitoliu, va fi grozav. Preşedintele va fi acolo; va părea puternic’”, a mărturisit Hutchinson.

Ea a spus comisiei Camerei, formată din şapte democraţi şi doi republicani: ”A fost primul moment în care mi-am amintit că am fost speriată şi nervoasă de ceea ce s-ar putea întâmpla pe 6 ianuarie”.

Preşedintele comisiei, Bennie Thompson, a lăudat ”curajul” lui Hutchinson de a veni să depună mărturie în faţa comitetului.

Într-o mărturie video în timpul ultimei audieri de săptămâna trecută, Hutchinson a spus comitetului că aliaţii republicani ai lui Trump au cerut graţierea Casei Albe, după ce i-au susţinut încercările de a anula înfrângerea în alegerile din 2020.

Mărturiile la cele cinci audieri anterioare ale comisiei au arătat cum Trump a enervat mii de susţinători cu afirmaţii false că a pierdut alegerile din 2020 în faţa lui Biden, din cauza fraudei masive a alegătorilor.

Audierile din această lună au prezentat mărturii înregistrate video din partea unor personalităţi, inclusiv fiica cea mare a lui Trump, Ivanka Trump, şi fostul său procuror general, Bill Barr.

Ei şi alţi martori au declarat că nu au crezut afirmaţiile false ale lui Trump de fraudă pe scară largă şi au încercat să-l descurajeze de ele.

Zeci de instanţe, oficiali electorali şi recenzii ale propriei administraţii a lui Trump au respins afirmaţiile sale de fraudă, inclusiv poveşti ciudate despre o firmă de securitate italiană şi despre regretatul preşedinte venezuelean Hugo Chavez, care a manipulat buletinele de vot din SUA.

Trump, care cochetează public cu o altă candidatură la Casa Albă în 2024, neagă faptele greşite şi acuză comisia că s-a implicat într-o vânătoare politică de vrăjitoare.

În timpul atacului asupra Capitoliului, mii de susţinători ai lui Trump au spart geamuri, s-au luptat cu poliţia şi i-au făcut pe parlamentari, inclusiv pe vicepreşedintele lui Trump, Mike Pence, să fugă pentru a-şi salva viaţa.

Patru oameni au murit în ziua atacului, unul împuşcat de poliţie, iar ceilalţi cauze naturale. Peste 100 de poliţişti au fost răniţi, iar unul a murit a doua zi. Patru ofiţeri s-au sinucis ulterior.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.