„Gigi Căciuleanu este cel mai tânăr coregraf din acest spaţiu cultural, redimensionând nu doar ceea ce înseamnă mişcarea corpului în spaţiu, ci relaţia vizuală cu unitatea de expresie a corpului, prin această formulă pe care o lansează şi care mi se pare năucitoare pentru că devansează o întreagă epocă de repere a coregrafiei contemporane. Gigi Căciuleanu este un om cosmopolit. Trebuie să redescoperim cosmopolitismul, când lumea se tribalizează. Între Paris şi Santiago de Chile, ne învaţă pe noi românii să ne redescoperim valorile naţionale. L-a redescoperit pe Caragiale ca nimeni altul, iar acum pe Alecsandri. Cu sprijinul JTI, un partener constant şi serios al acestui Festival”, a declarat Octavian Saiu, Profesor şi Teatrolog la conferinţa- dezbatere organizată pentru lansarea proiectelor susţinute de JTI la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

JTI, partener al Festivalului din anul 2008, are ca în fiecare an, o prezenţă foarte consistentă la Sibiu. Cel mai inovator proiect prezentat la FITS este „TrioMix”, un nou mod de a prezenta dansul, în realitatea virtuală, realizat de Gigi Căciuleanu şi Fundaţia Art Production. Filmarea stereoscopică în 360 de grade a beneficiat de post-procesarea 3D realizată de Les Ateliers NOMAD,  în regia lui Andy Lupu, integrând în lumea virtuală desenele lui Gigi Căciuleanu, care au stat la baza coregrafiei. În “TrioMix” nu există unghi ascuns pentru cel care priveşte. iar spectatorul pătrunde efectiv în spaţiul de dans. Programul complet de difuzare a TrioMix poate fi găsit la https://www.sibfest.ro/ro/program/events/triomix

„Mă bucur că JTI este prezentă la Festival cu proiecte, nu doar printr-un simplu parteneriat. Aceste proiecte au fost integrate foarte frumos, pentru că am găsit în Constantin Chiriac, Preşedintele FITS, aceeaşi rezonanţă, am fost pe aceeaşi undă. Întotdeauna începe de la un sâmbure mic, de la care proiectul creşte. Acum este un proiect de dans în realitate virtuală, pornit de la o idee a unei colege, Oana Iacob. Îmi aduc aminte de ceea ce spunea Martha Graham, „niciun artist nu e înaintea timpului său, ci exact la timpul său”, doar noi suntem puţin în urmă. Iar Gigi este la timpul său, pentru că el e cu un pas înaintea altora şi e veşnic tânăr, nu are vârstă, e al nostru al tuturor, e parte din tezaurul nostru naţional. TrioMix are în distribuţie trei dansatori. Lelia Marcu-Vladu este femeia fatală în acest film de opt minute, bazat pe desenele lui Gigi, populat cu ideile lui Gigi. Este o avanpremieră a ceea ce va urma, pentru că a fost o încercare, un început. Dar aşa se dezvoltă un nou gen. Pe lângă acest proiect, susţinem „Kiritza sau jocul de-a…”, pe care l-am sprijinit încă de la premiera de la Bucureşti, pentru că am crezut în Gigi şi în Oana Berbec, o soprană extraordinară, care dansează fantastic. De asemenea, susţinem în cadrul Festivalului proiectul „Moştenirea”, pe care Mihai Mălaimare l-a gândit pentru retragerea sa, dar cred ca reprezintă un nou început -  „Statui Vivante”, Shakespeare, o piesă întreagă într-un minut, cu studenţii de la teatru, sunt cinci facultăţi reprezentate în cadrul FITS, urmează încă două, iar costumele sunt realizate de studenţii de la UNARTE din Bucureşti. Tot în cadrul FITS am fost parteneri ai expozitiei de stampe japoneze din era Meiji, iar Întâlnirile JTI vor închide Festivalul, pe 2 şi 3 iulie”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.

„Alecsandri e total diferit. Dacă la Caragiale adevărul te izbeşte imediat, la Alecsandri e foarte ascuns după nobleţe, după un fel de dans baroc. Am tratat această Kiritza ca pe un spectacol de marionete, dar am dorit foarte mult ca personajul să nu semene cu ceea ce am mai văzut, cu ceea ce crezusem că trebuie să fie Kitritza. Nu trebuie să vorbească cu o voce groasă, să fie o persoană impozantă, ci dimpotrivă. Trebuia să fie un „ţânţărel”, cu voce ascuţită. Poate o descoperiţi altfel pe Kiritza, ca fiind spirituală, inteligentă, mergând pe poante, nu neapărat de balet, ci pe poantele existenţei. Ea este acea soţie de ispravnic sau de funcţionar înalt, „ajunsă”. Întotdeauna mi-au dat lacrimile gândindu-mă la ea, ca la „Burghezul gentilom”, şi nu am putut râde până la capăt. Burghezul a făcut un efort enorm să-şi iasă din piele şi să se autodepăşească. Kiritza reprezintă o depăşire de sine. În caricatura de snoabă, devine nobilă prin ceea ce este într-adevăr, adică o persoană care vrea să se depăşească. Ce e un artist decât un om care se autodepăşeşte? Unii reuşesc, alţii nu. E o loterie. Momentul cel mai important, „Iată-mă-s isprăvniceasă”, l-am pus pe o arie a lui Jacques Offenbach, care o defineşte pe Kiritza, ca pe ceva frumos, în acord cu tema acestui Festival, şi anume Frumuseţe”, a declarat Gigi Căciuleanu despre „Kiritza sau jocul de-a…”, prezentat la Sala mare a Teatrului Naţional “Radu Stanca”, pornind de la piesele lui Vasile Alecsandri. Spectacolul este o co-producţie a Teatrului Naţional Bucureşti, Fundaţiei Art Production şi Gigi Căciuleanu Romania Dance Company, cu sprijinul JTI şi a avut premiera la TNB, în toamna anului trecut. 

„Când m-am întâlnit prima dată cu Gilda Lazăr am vorbit despre proiecte, despre conţinut, despre cum putem să aducem o plusvaloare, o dimensiune sufletească, o schimbare în bine care ţine tot de conţinut. Nu întâmplător avem parteneriate cu artişti importanţi. Este vorba despre Rodica Mandache, care se ocupă în cadrul Festivalului de spectacole lectură. Gigi organizează un atelier cu dansatorii, actorii din Sibiu. A creat un statement desenat de el, explică în 29 de pagini ce înseamnă să fii dans-actor. Este ceva extraordinar. Ieri am hotărât să mai cumpărăm încă 12 scaune speciale pentru vizionarea TrioMix pentru că acum s-a făcut coadă la dansul în Virtual Reality. Dacă vă opriţi pe pietonala din Sibiu, la ora 19:00 are loc Moştenirea cu Statuile Vivante, e un dialog foarte frumos. Vezi tinerii care au şansa să se întâlnească cu marii creatori aflaţi în Sibiu. În toată această ecuaţie, sunt esenţiali aceşti făcători de bine, parteneri cu care am reuşit să facem paşi înainte, să adăugăm ediţie de ediţie lucruri în plus”, a adăugat Constantin Chiriac, Preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

JTI este una dintre primele companii multinaţionale stabilite local, încă din 1993 şi a investit până acum în România peste 250 milioane de euro. JTI are peste 1.200 de angajaţi în sediul din Bucureşti, fabrică şi birourile de vânzări din toată ţara, şi este Angajatorul numărul unu în România, potrivit evaluării realizate de Top Employers Institute, care include 23 companii pe plan local.

JTI se implică activ în comunitate: compania este partener al Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS), al TIFF, "Turneelor de poveste" - serie de turnee muzicale în oraşele mici, al Festivalului SoNoRo şi sponsor oficial al Gigi Căciuleanu Romania Dance Company, al proiectelor online CoolSound şi Aplauze pentru poet, dedicate artiştilor independenţi, respectiv promovării poeziei româneşti. JTI a fost premiată recent de Ministerul de Externe din Japonia pentru promovarea culturii nipone în România. JTI sprijină Grădina Japoneză din Herăstrău, Căsuţa de Ceai din Muzeul Naţional de Artă şi Centrul de Studii Româno-Japoneze din cadrul Universităţii Româno-Americane. „Întâlnirile JTI”, eveniment lansat în anul 2000, a devenit un brand cultural naţional în dansul contemporan. Compania susţine, din anul 2000, Bursele JTI pentru Jurnalişti, fiind de asemenea partener al Internship 2.0. Din 1998, se desfăşoară programul Seniorii JTI, prin care 45 de vârstnici din Sectorul 2 primesc zilnic alimente şi medicamente, iar de-a lungul anilor compania a colaborat şi colaborează cu Samusocial, Ateliere fără frontiere, ARC, SoSiSeSa şi alte organizaţii neguvernamentale, sprijinind proiecte sociale prin care sunt susţinute persoane din categorii defavorizate în diverse zone ale ţării.

JTI este unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun şi produse pentru vapat, cu operaţiuni în peste 130 de ţări. Cu sediul la Geneva, Elveţia, JTI are peste 40.000 de angajaţi, fiind membră a grupului Japan Tobacco. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.jti.com.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.