Reprezentanţi ai comunităţii lesbenelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor din Ucraina s-au alăturat sâmbătă zecilor de mii de particpanţi la un Gay Pride la Varşovia, un marş comun care marchează solidaritatea acestora şi opoziţia faţă de invazia Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marşul a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor unui atac armat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în apropierea unui club gay din Oslo, soldat cu doi morţişi 21 de răniţi, care a antrenat anularea Oslo Pride.

”Dragostea va învinge, dreptatea va prevala, iar luptra noastră pentru egalitatea drepturilor tuturor şi susţinerea noastră a comunităţii LGBTQ+ este fără echivoc şi va rămâne” aşa, a declarat ambasadorul Norvegiei la Varşovia, Anders H. Eide, în deschiderea marşului.

O mare de steaguri curcubeu ale comunităţilor LGBT+ a inundat marile bulevarde din Varşovia, dar şi în galbenul şi albastrul Ucrainei vecine.

”Azi mărşăluim împreună cu WarsawPride. Îi suntem foarte recunoscători, la fel ca şi comunităţii poloneze, pentru găzduirea Pride (Kiev)”, a declarat presei Lenny Emson, reprezentanta KyivPride, care nu poate avea loc în Ucraina din motive de securitate.

”În calitate de comunitate LGBTQI a Ucrainei, vrem să le amintim tuturor că, dacă noi vrem ca drepturile LGBTQI să existe în Ucraina, trebuie ca războiul să înceteze”, a subliniat Lenny Emson.

Numeroşi ucraineni s-au refugiat în Polonia din calea războiului rus.

Marşul de la Varşovia este organizat sub patronajul primarului liberal al capitalei poloneze, Rafal Trzaskowski, în prezenţa comisarului european însărcinatcu Egalitatea Helena Dalli.

Imagini de la acest marş contrastează puternic cu contextul politic şi legal din Polonia care - arată un raport recent al ONG-ului internţaional ILGA-Europe, din care fac parte peste 600 de asociaţii LGBT+ din 54 de ţări din Europa şi Asia - este considerată drept cea mai închisă ţară minorităţilor sexuale din cadrul Uniunii Europene (UE).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.