Hotărârea prin care Curtea Supremă a Statelor Unite a ”îngropat” dreptul la avort relansează speculaţii cu privire la soarta altor drepturi dobândite de către americani recent - inclusiv dreptul la căsătorie între persoane de acelaşi sex - alimentate de argumentele prezentate de către unul dintre cei mai conservatori magistraţi ai Curţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În viitoare dosare” care privesc şi ele respectarea vieţii prvate, ”trebuie să revizuim toate jurisprudenţele”, scrie judecătorul Clarence Thomas, în argumentul său personal al hotărârii.

Un fapt notabil este că el citează trei hotărâri - şi anume "Griswold v. Connecticut" din 1965, care consacră dreptul la contracepţie şi "Lawrence v. Texas" din 2003, care face neconstituţionale legile care pedepsesc relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex.

Clarence Thomas citează în al trelea rând "Obergefell v. Hodges", o hotărâre din 2015 care protejează căsătoria între persoane de acelaşi sex la nivel federal şi care este o ţintă proritară a dreptei religioase.

PĂREREA UNUI JUDECĂTOR

Clarence Thomas consideră că aceste jurisprudenţe au la bază aceeaşi dispoziţie din Constituţie ca cea invalidată vineri şi care proteja dreptul la avort, iar Curtea ”trebuie să corecteze greşeala” pe care a făcut-o.

El vrea apoi să se analizeze dacă şi alte pasaje din Constituţie ”garantează miriada de drepturi” astfel ”generate”, precizează el.

Pentru moment, este vorba doar despre părerea unui judecător - dintre cei nouă de la templul dreptului american - iar nimic nu spune că acesta va reuşi să o impună celorlalţi magistraţi.

Însă remanierea profundă a Curţii Supreme de către Donald Trump, care numit trei judecători şi le-a dat astfel o majoritate zdrobitoare conservatorilor - îi face pe democraţi, jurişti şi pe multe asociaţii să se teamă că şi alte drepturi - inclusiv cel al căsătoriei între persoane de acelaşi sex - pot fi anulate în curând.

Clarence Thomas face parte din Curte din 1991, când a fost numit de către George Bush tatăl.

În urma unei divulgări care a anunţat în avans hotărârea cu privire la avort, Joe Biden a avertizat că ”toate hotărârile” cu privire la ”viaţa privată” a americanilor şi ”o întreagă serie de alte drepturi” riscă să fie puse în discuţie.

Un semn al acestor îngrijorări chiar în cadrul Curţii este faptul că cei trei magistraţi progresişti s-au disociat de majoritatea conservatoare care, acuză ei, ”pune în pericol alte drepturi la viaţă privată, precum contracepţia sau căsătoriile între persoane de acelaşi sex”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.