Disney, Meta, JP Morgan şi alte companii au anunţat vineri că vor subvenţiona cheltuielile angajatelor nevoite să călătorească pentru a face avorturi, în urma deciziei Curţii Supreme de a anula hotărârea Roe v Wade, care recunoştea dreptul constituţional la avort, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea Supremă a SUA a luat vineri decizia semnificativă de a anula hotărârea de referinţă din 1973 care a recunoscut dreptul constituţional al femeii la avort şi l-a legalizat la nivel naţional, oferind o victorie importantă republicanilor şi conservatorilor religioşi care doresc să limiteze sau să interzică şi, în unele state să incrimineze, procedura.

Este aşteptat ca multe state să restricţioneze sau să interzică în continuare avorturile în urma deciziei, ceea ce va face dificilă întreruperea sarcinii pentru angajate, cu excepţia cazului în care călătoresc în state în care procedura este permisă.

De exemplu, în Oklahoma, un proiect de lege semnat în aprilie interzice avortul, cu excepţia situaţiilor de urgenţă medicală, şi penalizează furnizorii de astfel de servicii care încalcă legea cu amenzi de până la 100.000 de dolari şi 10 ani de închisoare. Legea urmează să intre în vigoare în august.

Statele care oferă protecţie pentru avort includ New York şi Maryland.

Disney le-a spus vineri angajaţilor că recunoaşte impactul hotărârii privind avortul, dar rămâne angajată să ofere acces cuprinzător la asistenţă medicală de calitate, inclusiv pentru avorturi, potrivit unui purtător de cuvânt al Disney.

Meta va rambursa cheltuielile de deplasare pentru angajaţii care caută îngrijire reproductivă în afara statului, dar compania va ”evalua, de asemenea, cum să facă acest lucru, având în vedere complexităţile legale implicate”, potrivit unui purtător de cuvânt.

JPMorgan Chase cea mai mare bancă americană, va acoperi cheltuielile amgajatelor nevoite să călătorească departe de casă pentru servicii medicale, inclusiv pentru ”avorturi legale”, potrivit unui anunţ făcut angajaţilor la începutul acestei luni şi văzut vineri de Reuters.

Companiile care oferă rambursări pentru călătoriile legate de avort ar putea fi vulnerabile la procese din partea grupurilor pro-viaţă şi a statelor conduse de republicani şi chiar la potenţiale sancţiuni penale.

Avocaţii şi alţi experţi au spus că angajatorii s-ar putea confrunta cu acuzaţii că politicile lor încalcă legile de stat care interzic facilitarea, susţinerea şi favorizarea avorturilor.

Alte companii care oferă beneficii de aces fel includ site-urile de întâlniri online OkCupid şi Bumble, precum şi Netflix.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.