Ambasadorul Chinei în Australia Xiao Qian a atacat activişti ai drepturilor omului, care l-au huiduit, vineri, într-o universitate, la Sydney, în timpul unui discurs despre viitorul relaţiilor chinezo-australiene, aflate la cel mai scăzut nivel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Xiao Qian, care deţine acest post din ianuarie, tocmai îţi începuse discursul, la Universtatea Tehnologică din Sydney, când l-au întrerupt manifestanţi, care au cerut libertatea Tibetului şi Hong Kongului.

Ambasadorul a fost întrerupt în mai multe rânduri de către manifestanţi, care au agitat pancarte, unele cu mesaje denunţând atât politica de reprimare a minorităţii musulmane uigure, cât şi universitatea care l-a invitat să se exprime.

Ambasadorul a declarat că faptul că este întrerupt în acest fel în mai multe rânduri contravine libertăţii de exprimare.

Directorul Instituţiilor Relaţiilor Australiei cu Chna, James Laurenson, care l-a invitat pe Xiao Qian în campus, a declarat că universtatea ”se felicită pentru libertatea de exprimare din campus”.

”Acest drept, însă, nu include luarea cuvântului peste cea a invitaţilor”, a denunţat el.

În timpul acestui discurs al ambasadorului chinez, un manifestant a fost escortat afară din sală de către forţe de securitate, în timp ce ţipa ”Universitatea de tehnologie nu poate primi o dictatură genocidară”.

Un membru din asistenţă i-a smuls din mână o pancartă cu mesajul ”Tibet liber. Turkestanul de Est liber”.

Beijingul şi Canberra se află la cuţite din 2020, după ce Australia a cerut o anchetă independentă cu privire la originile pandemiei covid-19.

Canberra a exclus apoi gigantul chinez Huawei de pe piaţa construirii reţelei australiene de telecomunicaţii 5G.

China, cel mai mare partener comercial al Australiei, a ripostat prin măsuri de retosiune vizând zece produse australiene, între care cărbunele, vinul şi orzul.

La jumătatea lui iunie, noul ministru australian al Apărării s-a întâlnit cu omologul său chinez în marja Dialogului de la Shangri-La, în Singapore.

Aceasta a fost prima reuniune ministerială autraliano-chineză de trei ani.

În discursul său, Xiao Qian a declarat că alegerile australiene din mai, în care a obţinut o victoeie Partidul Laburist (centru-stânga) au creat o ”oprtunitate a unei posibile îmbunătăţiri” a relaţiilor celor două ţări.

El l-a citat pe ministrul chinez de Externe Wang Yi, care a apreciat că ”o repornire necesită acţiuni concrete” şi a subliniat potenţialul cooperării în domeniile politic, economic şi al securităţii, dar şi în afaceriregionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.