Liderii Uniunii Europene, reuniţi în summit la Bruxelles, au acordat joi statutul de state candidate la aderarea la UE Ucrainei şi Republicii Moldova la UE, anunţă joi seara preşedintele Consiliului European Charles Michel, o decizie care marchează începutul unui proces îndelungat şi complex în vederea unei aderări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Zelenski: Este un moment unic şi istoric în relaţiile Ucrainei cu Uniunea Europeană. Viitorul Ucrainei este în UE
CITEȘTE ȘI Ciucă: Romania va fi alături de cetăţenii Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei în calea lor europeană
CITEȘTE ȘI Preşedintele Klaus Iohannis, după ce Consiliul Europei a acordat Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidate UE: Îmi doresc tare mult ca acest drum să fie unul rapid, bun şi încununat de succes / Politica de extindere a primit un nou impuls

Acest summit UE ”este un moment istoric pe plan geopolitic”, declara Charles Michel înaintea reuniunii.

Decizia luată ”va angaja viitorul Uniunii Europene, stabilitatea noastră, securitatea noastră, prosperitatea noastră”, sublinia el.

Liderii Celor 27 recunosc astfel Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de state candidate la aderarea la UE, a anunţat Charles Michel, care evocă un ”moment istoric” în toiul ofensivei Rusiei în Ucraina.

”Ziua de azi marchează o etapă crucială pe drumul vostru către UE”, subliniază într-un mesaj postat pe Twotter Charles Michel, care-i felicită pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi pe preşedinta moldoveană Maria Sandu, dar şi popoarele lor.

”Avem un viitor împreună”, scrie el, care postează mesajul şi în ucraineană şi română.

CITEȘTE ȘI Maia Sandu: Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunităţi şi mai multă ordine în ţara lor

Această decizie, foarte aşteptată de către Kiev, luată în cadrul unui summit al şefilor de stat şi de guverne din UE, la Bruxelles, marchează începutul unui proces de aderare îndelungat şi complex în vederea unei aderări la Uniune.

Preşedintele ucrainean Voldimir Zelenski a salutat imediat ”un moment unic şi istoric”.

Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak a anunţat anterior că ”obiectvul” este ”clar”,şi anume ”aderarea cu drepturi depline la UE”, în pofida faptului că această procedură poate dura ani de zile.

Premierul albanez Edi Rama i-a sfătuit însă ironic pe ucraineni ”să nu-şi facă iluzii”.

”Macedonia de Nord este candidată de 17 ani, dacă n-am pierdut socoteala, iar Albania de opt ani. Aşadar, bine ai venit Ucraina!”, ironiza el.

Georgia, care aspiră şi ea să adere la UE, este necesar să realizeze reforme pentru a obţne statutul de stat candidat la aderarea la UE.

Cei 27 au recunoscut însă că Georgia are ”perspective” în vederea unei aderăr la UE.

”Viitorul Georgiei este în cadrul UE”, subliniază Charles Michel.

”Suntem pregătiţi să lucrăm cu hotărâre, în lunile viitoare, pentru a obţune statutul de stat candidat”, a declarat preşedinta georgiană Salome Zurabişvili.

Şefii de stat şi de guverne ai UE au urmat avizul prezentat de către Comisia Europeană (CE) săptămâna trecută cu privire la aceste trei foste republici sovietice.

MACRON SALUTĂ O EUROPĂ ”PUTERNICĂ ŞI UNITĂ”

Preşedinele francez Emmanuel Macron, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului European, a salutat într-o conferinţă de presă, la Bruxellss, ”un gest politic” al unei ”Europe puternice şi unite”.

”Am înantat cu paşi de uriaş”, apreciază preşedintele francez, subliniind un ”semnal puternic transmis Rusiei”.

”Toate acestea le datorăm poporului ucrainean care luptă pentru a apăra valorile noastre, suveranitatea lor, integritatea lor teritorială. Le datorăm de asemenea (Republicii) Moldova, având în vedere situaţia politică, destabilizările pe care le suferă şi generozitatea de care a dat dovadă”, continuă el.

”Procesul care începe va fi exigent”, a avertizat, însă, Macron.

Acest Consiliu European este ”istoric”, declara cancelarul german Olaf Scholz la sosirea la summit.

Ucraina, Republica Moldova şi Georgia şi-au depus candidaturile la puţin timp după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie.

UE nu a mai fost niciodată atât de promptă în acordarea acestui statut, o nouă ilustrare a solidatităţii sale cu Kievul şi Chişinăul.

Mai mulţi reprezentanţi ai statelor membre UE i-au avertizat însă pe ucraineni să ”nu-şi facă iluzii” cu privire la o aderare rapidă.

Emmanuel Macron aprecia în mai că o aderare a Kievului la UE ar urma să dureze ”decenii”.

Comisia Europeană urmează să facă un prim bilanţ - la sfârşitul anului - asupra reformelor cerute celor două ţări, care vizează mai ales lupta împotriva corupţiei şi independenţa justiţiei.

Următoarea etapă - deschiderea unor negocieri oficiale în vederea unei aderări - necesită, din nou, o unanimitate a Celor 27.

Aceste negocieri nu au fost încă deschse cu Macedonia de Nord şi Albania - state candidate la aderarea la UE din 2005 şi, respectiv 2014.

Ţările din Balcanii Occidentali şi-au exprimat joi frustrarea cu privire la lentoarea procesului aderării lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.