Premierul britanic Boris Johnson şi-a apărat joi, la Kigali, acordul controversat cu privire la expulzarea unor migranţi din Regatul Unit în Rwanda şi i-a îndemnat pe cei care se opun acestui plan ”să-şi păstreze mintea deschisă”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful Guvernului britanic a sosit joi în capitala Rwandei, unde participă - vineri şi sâmbătă - la o reuniune a şefilor de guverne din cadrul Commonwealth (CHOGM).

”Oamenii trebuie să-şi păstreze mintea deschisă cu privire la programul (de expulzare). Criticii trebuie să-şi păstreze mintea deschisă cu privire la program”, a declarat presei Boris Johnson, în marja unei vizite la o şcoală, la Kigali.

”Ceea ce trebuie să înţeleagă oamenii, ceea ce trebuie să înţeleagă critcii programului (...) este că Rwanda a cunoscut o transformare totală în cursul ultimelor două decenii”, a subliniat el.

Proiectul Londrei de expulzare în Rwanda a solicitanţilor de azil intraţi clandestin în Regatul Unit - foarte popular în rândul conservatorlor - este condamnat de numeroase ONG-uri de apărarea drepturolor omului şi ONU.

Biserica anglicană a catalogatacest plan drept ”imoral”.

Presa britanică scrie că prinţul Charles se opune acestui dispozitiv, pe care l-a catalgat în privat drept ”consternant”.

Boris Johnson s-a declarat ”evident” pregătit să să promoveze ”meritele evidente” ale textului în faţa moştenitorului Coroanei britanice, prezent de asemenea la Kigali, la CHOGM, unde o reprezintă pe regna Elizabeth a IIA, mama sa.

La fel ca prinţul Charles, miercuri, premierul britanic a fostprimit joi de către preşedintele Paul Kagame.

Cei doi au discutat despre ”Parteneriatul Regatului Unit cu Rwanda privind imigraţia şi dezvoltarea economică, care atacă ganguri periculoase de traficanţi şi oferă totodată o şansă de a construi o viaţă nouă într-o ţară sigură”, a anunţat într-un comnicat Guvernul britanic.

Niciun migrant nu a fost expulzat, pentru moment, în cadrul acestui program, după ce primul avion către Kigali a fost blocat în ultimul moment, la 14 iunie, printr-o ordonanţă a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Guvernul britanic a prezentat miercuri în Parlament un proiect de lege care să-i permită să ignore CEDO.

Boris Johnson i-a acuzat pe critici, la Kigali, să-şi baează îngrijorările pe ”o percepţie, poate un stereotip ale Rwandei, care sunt acum depăşite”.

Această mică ţară din Africa de Est a înregistrat, în urma genocidului din 1994, o dezvoltare economică spectaculoasă, care i-a adus supranumele de ”Singapore al Africii”, însă este criticată cu regularitate în domeniul drepturilor omului şi libertăţilor publice.

Înaintea CHOGM, 23 de ONG-uri de apărarea drepturilor omului îşi exprimă, într-o scrisoare deschisă, ”îngrijorări grave” cu privire la drepturile omului în această ţară.

”Editorialişti, jurnalişti, activişti din opoziţie şi alte persoane care se exprimă cu prvire la actualitate ,şi critică politicile publice continuă să facă obiectul unor proceduri abuzive, dispariţii forţate sau mor în circumstanţe suspecte”, denunţă ele

Commonwealthul îşi pune credibilitatea în pericol prin acest summit la Kigali, avertizează ele.

Vineri şi sâmbătă urmează să aibă loc o încleştare pe tema conducerii organizaţiei, deţinută în prezent de către Patricia Scotland.

Din Commonwealth fac parte 54 de state, inclusiv 15 regate, adesea foste colonii ale Imperiului britanic, cu 2,6 miliarde de locuitori în total, reprezentând o treime din populaţia lumii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.