Statele Unite urmează să furnizeze un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 450 de mlioane de dolari, inclusiv sisteme suplimentare de rachetă cu rază medie de acţiune de tip HIMARS, declară joi oficiali americani The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest ultim pachet urmează să includă un număr de sisteme de tip High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) şi urmează să fie anunţat joi.

Statele Unite au timis patru sisteme de tip HIMARS, care au ajuns la trupele ucrainene.

Acest pachet prevede de asemenea muniţie şi alte furnituri.

Acest nou ajutor intervine la o săptămână după ce Statele Unite au anunţat că furnizează Ucrainei un ajutor în valoare de un miliard de dolari, în timp ce armata rusă îşi lărgeşte încet controlul în Donabs, în estul Ucrainei.

Kievul cere insistent sisteme de rachetă mai moderne, pentru a lupta mai bine împotriva Rusiei.

Oficialii citaţi au făcut declaraţii sub protecţia anomimatului, înaintea unui anunţ oficial, scrie AP.

Armata rusă a cucerit joi două sate în estul Ucrainei şi luptă în vederea preluării controlului asupra unei autrăzi-cheie, cu scopul de a întrerupe aprovizionarea şi a încercui forţe ucrainene, potrivit unor oficiali militari britanici şi ucraineni.

Forţe ruse bombardează oraşul Sievierdoneţk de săptămâni de zile cu artileria şi aviaţia şi luptă împotriva forţelor ucrainene casă cu casă.

HIMARS oferă militarlor ucraineni capacitatea să atace forţe şi armament ruseşti de la mare depărtare.

Sistemul este instalat pe camioane şi constă într-un cotainer cu şase rachete de precizie ghidate, cu o rază de 70 de kilometri.

Formarea trupelor ucrainene în folosirea primelor patru HIMARS a durat aproximativ trei săptămâni.

Acest ajutor face parte dintr-un ajutor economic şi în domeniul securităţii în valoare de 40 de miliarde de dolari, aprobat luna trecută de către Congresul american, promulgat de către preşedintele Joe Biden.

Statele Unite au mobilizat, de la începutul războiului rus în Ucraina, la 24 februarie, o asistenţă în domeniul securităţii destinată Ucranei în valoare de peste şase miliarde de dolari, inclusiv acest ultim pachet.

Această ultimă sumă provine de la autoritatea de retragere, ceea ce înseamnă că Departamentul american al Apărării urmează să scoată armamentul şi echipamentul din propriile stocuri şi să le trimită către Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.