Ucraina începe, joi, o audiere preliminară în primul proces al unui militar rus acuzat că a violat o femeie ucraineană în timpul invaziei Rusiei. Ar putea urma zeci de procese similare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suspectul, Mihail Romanov, în vârstă de 32 de ani, care nu se află în custodia ucraineană şi va fi judecat în absenţă, este acuzat că a ucis un civil în regiunea capitalei Kiev pe 9 martie şi că a violat-o apoi în mod repetat pe soţia bărbatului, potrivit dosarelor instanţei.

Romanov este acuzat că a violat o femeie de 33 de ani, după ce el şi un alt militar rus l-au împuşcat pe soţul ei, Oleksii, în satul Bohdanivka, din nord-estul Kievului.

Cei doi militari au plecat şi s-au întors mai târziu de două ori pentru a o viola, se arată în dosarele instanţei. Identitatea celui de-al doilea militar nu a fost stabilită.

Nu este clar ce fel de reprezentare legală va avea Romanov la proces, care va avea loc cu uşile închise.

Un procuror însărcinat cu mai multe cazuri de violenţă sexuală a declarat că până la 50 de astfel de crime sunt investigate, dar numărul cazurilor de violenţă sexuală comise de soldaţii ruşi de la începutul invaziei ar putea fi mult mai mare.

Oficiali, activişti şi medici au spus că mulţi supravieţuitori se tem sau nu doresc să se prezinte la poliţie şi procurori cu poveştile lor, de teama represaliilor din partea Rusiei şi a stigmatizării vecinilor ucraineni.

Un purtător de cuvânt al Procuraturii Generale a spus că un procuror ar putea comenta public procesul în urma audierii de joi.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat unei cereri scrise de comentarii, iar Reuters nu a putut să îl contacteze pe militar. Moscova a negat acuzaţiile cu privire la crimele de război comise.

Ucraina susţine că investighează mii de potenţiale crime de război comise în timpul invaziei ruse. Procurorul general Iruna Venediktova a afirmat că mulţi dintre suspecţi se află în Rusia, însă unii au fost luaţi prizonieri de război de forţele ucrainene.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.