Google, divizie a grupului Alphabet, riscă în Rusia o amendă de 5%-10% din cifra de afaceri din această ţară, pentru că nu a şters conţinutul interzis, inclusiv ”informaţiile înşelătoare” de pe Youtube privind evenimentele din Ucraina, a avertizat miercuri autoritatea rusă de reglementare a sectorului comunicaţiilor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta ar fi a doua amendă în funcţie de cifra de afaceri care ar putea fi impusă Google în Rusia. În luna mai, executorii judecătoreşti ruşi au confiscat peste 7,7 miliarde de ruble (143 de milioane de dolari) de la Google, care fusese obligată să plătească această sumă la sfârşitul anului trecut, fiind prima dată când Moscova a solicitat un procent din cifra de afaceri anuală a companiei.

Google, a cărei filială rusă a depus săptămâna trecută o declaraţie de faliment, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

” YouTube promovează în mod deliberat diseminarea de informaţii înşelătoare despre progresul operaţiunii militare speciale din Ucraina, discreditând forţele armate ale Federaţiei Ruse”, a afirmat autoritatea de reglementare Roskomnadzor.

Acesta a spus că recidiva ar putea duce la o amendă de 5-10% din cifra de afaceri anuală în Rusia, suma urmând să fie stabilită în instanţă.

Reuters a calculat că amenda anterioară a echivalat cu puţin peste 8% din cifra de afaceri.

Rusia a trimis zeci de mii de militari în Ucraina pe 24 februarie, spunând că trebuie să dezamorseze o ameninţare la adresa securităţii sale şi să îi protejeze de persecuţie pe vorbitorii de limbă rusă, în ceea ce Moscova numeşte o ”operaţie militară specială”.

Ucraina spune că se luptă împotriva acapararii ilegale a terenurilor de către Rusia.

Roskomnadzor a mai afirmat că YouTube a permis conţinut care promovează opinii extremiste şi solicită copiilor să participe la proteste neautorizate.

Autoritatea de reglementare a declarat că Google a fost amendată în total cu 68 de milioane de ruble, excluzând amenzile privind cifra de afaceri, şi că peste 7.000 de articole interzise rămân pe YouTube.

Rusia a restricţionat accesul la Twitter şi la reţelele sociale emblematice Facebook şi Instagram, ale platformelor Meta, dar nu a blocat Google.

Un membru al Dumei de Stat a declarat săptămâna trecută că YouTube şi Google ”nu au depăşit încă linia rezonabilităţii”, dar au fost implicate în războiul informaţional împotriva Rusiei.

Rusia a impus în ultimii ani numeroase amenzi companiilor străine de tehnologie, pentru o serie de încălcări, în ceea ce criticii spun că este o încercare de a exercita un control mai mare asupra internetului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.