Preşedintele rus Vladimir Putin a fost nevoit să-şi amâne - cu o oră -un discurs-cheie la prestigiosul Forum Economic Internţaional de la Sankt Petesburg, al cărui sistem de acreditatre a fost vizat de un atac cibernetic de ”negare a serviciului” (ddos), anunţă Kremlinul, relatează The Independent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat că acest atac a fost lansat joi şi că a dezactivat sistemul de acreditare şi de primire a invitaţilor la forum, antrenând o serie de probleme de acces.

Specialişti lucrau să soluţioneze pronblema, iar discursul lui Putin a fost amânat, anunţă Peskov.

Forumul economic anual de la Sankt Petersburg - care se desfăşoară de miercuri şi până sâmbătă - a fost lansat de către Kremlin în 1997, cu scopul de a atrage investiţii străine, a discuta politici economice şi promovării unei imagini a unei Rusii deschise afacerilor, după dispariţia regmului sovietic.

Rusia prezintă acest eveniment drept ”Davosul rusesc”.

În pofida faptului că Rusia este cea suspectată de atacuri cibernetice în Occident, Putin acuza luna trecută că atacuri ale unor ”structuri de stat” străine vizând Rusia au crescut de câteva or.

El anunţa că Moscova urmează să-şi consolideze apărarea cibernetică prntr-o reducere a folosirii software-ului şi hardware-ului străine.

Site-uri aparţinând multor companii de stat şi presei au fost vizate de hackeri după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, cu scopul de a afişa informaţii care contravin liniei oficiale a Moscovei cu privire la Războiul rus din Ucraina.

Rusia a primit ani de zile lideri mondiali şi oameni de afaceri de talie la acest forum economic, în al doilea cel mai important oraş rusesc, însă anul acesta elita globală stă departe, în urma sancţiunilor internaţionale impuse Moscovei din cauza Războiului din Ucraina.

Moscova compensează acest lucru, săptămâna aceasta, invitând actori mai mici, ca China, a doua economie mondială, care nu i-a impus sancţiuni.

Pe lista participanţilor, mult maimică decât în anii precedenţi, se află ministrul Comerţului din Emiratele Arabe Unite (EAU).

Liderul separatist prorus al ”republicii” de la Doneţk Denis Puşilin se află, de asemenea, printre participanţi.

Este aşteptat la forum şiun reprezentant al talibanilor - în pofida faptului că Rusia îi desemnează pe talibani drept o grupare teroristă.

Peskov a subliniat că Rusia nu recunoaşte, prin acest lucru, Guvernul taliban de la Kabul drept Guvernul legitim al Afganistanului.

Unul dintre cele mai populare evenimente ale forumului - o sesiune de întrebărişi răspunsuri a lui Putin cu directori ai unor organizaţii internaţionale de presă - nu va avea loc.

Putin urmează să se întâlnească, în schimb, cu conducători ai presei ruse şi jurnalişti ”din prima linie” a ”operaţiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina, mai anunţă Peskov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.