Un complex exerciţiu european de instruire a Forţelor Aeriene în misiuni de recuperare a personalului propriu are loc în Spania, fiind prezente formaţiuni din mai multe state. Pregătirea vizează recuperarea personalului izolat în teritoriu inamic din diferite motive - catapultat, rănit, infiltrat - şi asigurarea tratamentului medical de bază. România participă cu 2 elicoptere IAR 330 SOCAT şi 30 de militari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cea mai lungă dislocare executată de elicopterele Forţelor Aeriene Române în zbor a avut loc în urmă cu câteva zile: din Bacău până în Albacete, Spania, pe o distanţă de aproximativ 3.500 km. Militarii români s-au dus în Spania pentru a participa la unul dintre puţinele cursuri aplicative la nivel internaţional dedicate pregătirii echipajelor pentru executarea misiunilor de recuperare a personalului propriu”, a transmis, miercuri, Ministerul Apărării.  

Sursa citată a precizat că a fost o călătorie care a durat trei zile, cu şase escale de alimentare, dintre care patru în cele mai mari baze militare din Europa şi două pe aeroporturi civile - Genova şi Leida. 

”Au traversat Europa de la est la vest, Carpaţii, Alpii şi Pirineii, parcurgând toate formele de relief, inclusiv cu o scurtă etapă de zbor deasupra mării. Drumul s-a desfăşurat sub controlul organelor civile din România, Ungaria, Slovenia, Italia, Franţa şi Spania”, a mai precizat sursa citată.  

Participanţii au fost atenţi la proceduri – diferite în fiecare ţară traversată.  

Potrivit Ministerului Apărării, România are un detaşament compus din 2 elicoptere IAR 330 SOCAT şi 30 de militari: 6 piloţi, o echipă de extracţie (operatori de forţe speciale), ofiţeri de stat major, echipa tehnică.  

”O parte dintre ei au călătorit cu elicopterele, iar ceilalţi au fost transportaţi până la destinaţie cu un C-130 Hercules, pentru a participa la stagiul de instruire aplicativ ,,Air Centric Personnel Recovery Operatives Course 2022 - APROC 22”, în Baza Aeriană Albacete din Spania. Subiectul pregătirii, recuperarea personalului face obiectul unora dintre cele mai complexe şi periculoase misiuni, dar de o importanţă vitală pentru moralul militarilor care trebuie să desfăşoare acţiuni în spatele liniei frontului”, a mai transmis ministerul.  

Sursa citată a explicat că pregătirea vizează atât recuperarea personalului izolat în teritoriu inamic din diferite motive (catapultat, rănit, infiltrat), cât şi asigurarea tratamentului medical de bază pe timpul evacuării. 

Cursul este organizat de către European Personnel Recovery Center (EPRC), în colaborare cu Tactical Leadership Program (TLP). Este structurat pe trei zile de pregătire teoretică şi şapte zile de zbor, cu câte o misiune pe zi, cu pachete de câte 5-7 aeronave.  

”Pe timpul planificării şi execuţiei, instructorii din cadrul staffului monitorizează procesul şi oferă sugestii despre cele mai bune modalităţi de abordare a situaţiilor. Pentru Forţele Aeriene Române s-a dovedit a fi o oportunitate de instruire în mediu multinaţional întrunit, fiind implicate aeronave din cinci ţări plus personal din încă trei, iar foarte multe ţări şi-au trimis observatori”, a mai precizat ministerul.  

”Pasionaţii de aviaţie ar fi încântaţi să vadă la lucru tipurile de aeronave reunite la APROC 2022: 16 elicoptere şi 6 avioane de luptă Eurofighter (4 italiene şi 2 din Aripa 14 spaniolă), pe lângă un avion de comandă şi avertizare aeriană sau Conformal Airbone Early Warning (CAEW). Dintre elicoptere (Tiger, NH 90, SuperPuma, AW101) cele mai numeroase sunt NH90, fiind folosit de trei dintre participanţi: Forţele Aeriene Spaniole, Heer (Armata) germană şi Marina Naţională Franceză”, se mai arată în comunicat.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.