Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunţat, după şedinţa de Guvern, că a trecut în primă lectură proiectul de Ordonanţă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, care include o serie de măsuri de natură să asigure continuarea regimului sancţionatoriu al Uniunii Europene, aplicat în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina, fără a prejudicia activitatea unor companii din România şi, implicit, locurile de muncă din aceste companii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit lui Cărbunaru, proiectul include o serie de măsuri de natură să asigure continuarea regimului sancţionatoriu al Uniunii Europene, aplicat în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina, fără a prejudicia activitatea unor companii din România şi, implicit, locurile de muncă din aceste companii.

Astfel, se va introduce posibilitatea de instituire a unui mecanism de control care să furnizeze garanţiile necesare că persoana juridică asupra căreia se aplică sancţiunile nu poate avea acces la fonduri sau resurse economice ale entităţii deţinute sau controlate.

El a arătat că practic, acest mecanism de control va putea genera o serie de derogări în sensul de a fi permise operaţiuni precum accesarea fondurilor necesare pentru continuarea activităţii economice, plata salariilor angajaţilor, plata utilităţilor, a serviciilor, taxelor, contribuţiilor, costurilor comerciale, furnizorilor aferenţi activităţii de producţie, achiziţie şi vânzare.

”În România au fost afectate ca urmare a acestor sacnţiuni zone precum industria metalurgică, industria auto, industrii care au impact la rândul lor asupra lanţurilor valorice pe orizontală şicare generează efecte multiplicatoare pentru clienţi sau furnizori, iar măsurile introduse în proiect sunt de natură să asigure continuarea activităţii şi să menţină locurile de muncă”, a mai spus Cărbunaru.

El a menţionat că aplicarea măsurilor restrictive adoptate de Uniunea Europeană implică îngheţarea fondurilor şi a resurselor economice inclusiv ale celor controlate de persoane şi entităţi desemnate, în această situaţie aflându-se şi persoane juridice din România cărora activitatea economică le-a fost blocată, generând dificultăţi de aprovizionare cu materii prime şi materiale şi afectând pieţele de desfacere a produselor şi serviciilor.

Potrivit estimărilor Ministerului Finanţelor, în aceste industrii activează un număr mare de angajaţi pentru care există riscul afectării locurilor de muncă.

Astfel, doar în industria metalurgică sunt angajate aproximativ 22.000 de persoane, iar în industria auto se estimează că pot fi afectate 5.000 de persoane din aproximativ 200.000 angajate în prezent), însă acestora li se adaugă lanţurile valorice pe orizontală, clienţi şi furnizori.

Dan Cărbunaru a mai menţionat că toate reglementările incluse în proiectul de act normativ sunt în concordanţă cu reglementările europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.