Bursele europene au scăzut marţi, în condiţiile în care investitorii s-au îngrijorat de presiunea asupra creşterii economice generată de înăsprirea agresivă a politicii monetare de către băncile centrale, în încercarea de a controla creşterea inflaţiei, în timp ce acţiunile companiilor de retail au coborât după avertismentul pesimist al retailerului american Target privind perspectivele financiare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele paneuropean STOXX 600 a scăzut cu 0,3%, iar componenta acţiunilor companiilor din sectorul comerţului cu amănuntul a coborât cu 0,9% după ce Target şi-a redus previziunile de marjă trimestrială pentru a doua oară în mai puţin de o lună.

”Acţiunile companiilor de vânzare cu amănuntul au suferit o lovitură absolută de la începutul anului şi nu îmi pot imagina că va exista vreun răgaz pentru ele în viitorul apropiat. De aceea vedem atât de multe activităţi de fuziune şi achiziţie în acest moment”, a declarat analistul financiar al AJ Bell, Danni Hewson.

Acţiunile tehnologice, sensibile la dobânzi, au scăzut cu 1,1%, iar cele ale producătorul francez de software Dassault Systemes au pierdut 2,3%, după ce o casă de brokeraj i-a retrogradat acţiunile.

Banca centrală a Australiei a majorat ratele dobânzilor cel mai mult din ultimii 22 de ani şi a semnalat o continuare a înăspririi pentru a lupta împotriva creşterii preţurilor.

Acest lucru vine în timp ce investitorii aşteaptă o reuniune a Băncii Centrale Europene (BCE) şi datele privind inflaţia din SUA ,săptămâna aceasta.

BCE a semnalat majorări ale ratelor dobânzilor începând cu luna viitoare, iar investitorii aşteaptă să vadă dacă inflaţia record din luna mai va duce la o schimbare de poziţie la şedinţa de joi.

Indicele FTSE 100 al bursei din Londra a scăzut cu 0,1%, DAX al bursei din Frankfurt cu 0,66%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 0,74%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.