Ambasadorul Japoniei în România, E.S. Hiroshi Ueda, şi-a exprimat dorinţa ca ediţia Bookfest 2022, la care ţara sa este invitată de onoare, "să fie un punct de reper pentru aprofundarea şi mai mult a relaţiilor româno-japoneze", a spus diplomatul în limba română, la evenimentul de lansare a ediţiei a XV-a a Salonului de Carte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România, şi-a exprimat "gratitudinea pentru alegerea Japoniei ca invitat de onoare la această ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, cel mai mare eveniment de carte din România. De un an jumătate, de la începutul misiunii mele în România, sunt surprins de cât de cunoscută a devenit Japonia în România. Sunt multe restaurante unde se serveşte mâncare japoneză delicioasă, există o înţelegere profundă a artelor marţiale, a ceremoniei ceaiului, a aranjamentelor florale, ikebana. Am întâlnit, de asemenea, un număr suprinzător de mare de perosane care vorbesc limba japoneză la un înalt nivel. În ceea ce priveşte literatura, numeroşi autori japonezi au fost traduşi în limba română iar librăriile sunt pline de manga, benzi desenate japoneze (...). Timp de cinci zile, începând de astăzi, Romexpo va găzdui o varietate de evenimente, de la mesaje şi conversaţii cu autori japonezi contemporani de marcă precum Akira Mizubayashi, Yoko Takawa, Yōko Ogawa şi Hiromi Kawakami, şi un dialog special cu Francesco Miralles, până la momente artistice de dansuri artistice japoneze, alături de ateliere pregătite special pentru copii. Vă invit să descoperiţi o Japonie complet nouă pentru dumneavoastră! Sper ca Bookfest să fie un punct de reper pentru aprofundarea şi mai mult a relaţiilor româno-japoneze". 

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, a spus că susţine tot ceea ce ţine de cultura scrisă, România fiind prezentă la târgurile internaţionale de carte, în prezent invitată de onoare la Belgrad. "Tot ce înseamnă acest fenomen trebuie crescut, susţinut, pentru că nimic nu înlocuieşte bucuria cititului unei pagini scrise". Adresându-se copiilor, ministrul a îndemnat: "Fiecare carte pe care o vedeţi este menită să aducă lumină în sufletele şi minţile voastre, dragi copii, şi e bine ca din când în când să lăsaţi ecranele şi să deschideţi o carte!". 

Prezent la deschiderea târgului, Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naţionale a României, s-a arătat încântat de reîntâlnirea cu cititorii şi copiii la Bookfest, "sub semnul cărţii şi al acestei culturi incredibile, care este cultura japoneză". "Japonia nu este într-atât de îndepărtată de noi, încât să nu ştim despre ceremonia ceaiului, despre literatura manga, copiii o gustă foarte mult, despre marii lor romancieri, despre ikebana sau despre poezia lor de o frumuseţe incredibilă, şi aceste zile vor fi prilej de a redescoperi marea cultură japoneză". 

Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, gazda evenimentului, a mulţumit cititorilor şi i-a invitat la evenimentele organizate în următoarele zile. 

200 de expozanţi din ţară şi din Republica Moldova

Peste 200 de expozanţi din întreaga ţară şi din Republica Moldova, alături de institute culturale cu reprezentanţe la Bucureşti sunt prezenţi până duminică, 5 iunie, în Pavilionul B2 al Romexpo, iar peste 500 de evenimente sunt programate să aibă loc de-a lungul celor cinci zile, atât la standurile expozanţilor, cât şi în cadrul locurilor special amenajate în cadrul Bookfest: trei scene, două cafenele, un Cinema Bookfest şi un stand pentru copii, Bookfest Junior.

Circa 50 de evenimente le sunt dedicate copiilor, în cadrul Bookfest Junior, proiectul dezvoltat în cadrul salonului de carte în urmă cu cinci ani, aflat într-o creştere spectaculoasă de la o ediţie la alta. Ediţia din acest an a „Bookfestului copiilor” reuneşte în program, pe lângă mult-aşteptatele lansări de carte şi întâlniri cu autorii preferaţi, şi o serie de ateliere, expoziţii de pictură cu desene inspirate din cărţi, teatru, completate de momente speciale cu reduceri atractive tip happy-hour şi tombole.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.